“GARANTÖRLER MEYDANDA”

    17
    reklam alani

    Fileleftheros’un “Garantörler Meydanda… Atina ve Ankara’ya Mekik, Londra’dan Müdahale” başlıklı manşet haberine göre Eide bugün Atina’da Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile görüşecek, yarın da Ankara’ya gidecek ancak hareketinden önce, Ankara’dan Atina’ya gidecek olan İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Duncan’la bir araya gelecek.  Duncan yarın Kocas ile görüşecek.  Bu görüşmelerin ana konusunu Cenevre’de 12 Ocak’ta başlayacak Kıbrıs konulu konferans oluşturacak.

    Haberi iç sayfasında detaylandıran gazete Sir Duncan’ın bölgeye hareketinden önce Kıbrıs sorununu görüşmek üzere Ankara ve Atina’ya gideceği için memnun olduğunu belirterek, “Birleşik Krallık  çözüm prosedürüne tam destek veriyor ve elinden geldiğince yardımcı olmaya istekli ve niyetlidir” dediğini yazdı.

    Habere göre Sir Duncan “Bütün müdahilleri, Ocak’taki müzakerelere, Kıbrıs toplumlarının iki liderinin bugüne kadar gösterdiği aynı esneklik ve yaratıcılıkla yaklaşmasını teşvik ediyorum. Her iki tarafın da gösterdiği cesaret ve sadakat sayesinde bir çözümün mümkün olduğu umudu içerisindeyim” dedi.

    Dün Ankara’ya giden Sir Duncan bugün Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Bakanı Çelik ile görüşecek. Duncan, ardından Atina’ya geçecek ve burada Eide ile bir araya gelecek.

    Simerini “Uluslararasında Sonucuna İlgi Gösterilirken Konferans Oluşumunda Görüntü Hala Puslu” başlıklı manşet haberinde Cenevre Konferansıyla ilgili çalışmalar son aşamaya girerken ve taraflar hararetle konferansa hazırlanırken, oluşumunun (kimlerin katılacağı) “izahı mümkün olmayan şekilde” henüz netlik kazanmadığına vurgu yaptı.

    “AB’nin temsiliyeti tamamlanma aşamasında, 5 daimi üyenin temsil şekliyle ilgili diyalog ileri aşamada”

    Habere göre Kıbrıs Cumhuriyeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, “Konferansın nihai oluşumuyla ilgili çalışmalar ileri aşamadadır. Kıbrıs Cumhuriyeti, AB ve Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi kesinlikle katılacak. AB’nin temsiliyeti meselesi tamamlanma aşamasındadır, 5 daimi üyenin temsiliyet şekli konusundaki diyalog ileri aşamadadır” ifadelerini kullandı.

    Gazete, “Akıncı’nın Dışişleri Bakanı” diye nitelediği KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun ise Hristodulidis’ten faklı konuştuğunu ve Kıbrıs Türk ve Rum tarafları ile üç garantör ülkenin katılacağı konusunda anlaşmaya varılmasına rağmen Anastasiadis’in tek yanlı bir açıklama ile konferansın şeklini değiştirmeye çalıştığını söylediğine dikkat çekti.

    BM’nin ve İngiltere’nin dün Konferans’a büyük bir ilgi gösterdiğine dikkat çekilen haberde, BM Genel Sekreteri’nin dün gece, sözcüsü aracılığıyla, Kıbrıs müzakere prosedürüne yardımcı olacağını ve elinden gelen her şekilde destek olacağını açıkladığına işaret eden gazete açıklamadan şu kesiti okurlarına aktardı:

    “Cenevre’deki, ayın 12’sindeki görüşme, havada kalan çok hassas konularla ilgili anlaşmayı müzakere etmek üzerde  garantör güçler ile ilgili tarafları bir araya getirecek. Genel Sekreter bu prosedüre çok yardımcıdır ve elinden geldiğince destek olacaktır.”

    ELAM hariç tüm siyasi parti başkanları…

    Haberi iç sayfasında “Oluşum Konusunda Yorumlar Farklı” başlığıyla detaylandıran gazete  Hristodulidis’in dün, kendi isteğiyle dışarıda kalan ELAM hariç bütün siyasi parti başkanlarının Cenevre’de Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’e eşlik edeceğini açıkladığını da vurguladı.

    Habere göre dünkü müzakereciler görüşmesinde Güvenlik konusunda  ilk görüş alış verişinde bulunulduğunu ancak özlü görüşme yapılmadığını söyleyen Hristodulidis, “Bu başlığa olabildiğince iyi hazırlanabilmemiz için Kıbrıs Cumhuriyeti Avrupa ve Birleşmiş Milletler düzeyinde faaliyetlerde bulunuyor” dedi.

    Hristodulidis, Anastasiadis’in iyi bir sonuç çıkacak şartları oluşturmak maksadıyla Yunan hükümeti ve diğer bütün Konferans katılımcılarıyla sürekli temas halinde olduğunu hatırlattı “İyimserlik veya kötümserlik meselesi yoktur. Çünkü artık müzakere masasında Türkiye’nin niyetiyle ilgili somut işaretler olacak, ölçü de budur” ifadesini kullandı.

    Paylaş