CTP’DE İSTİFA DEPREMİ

    40
    reklam alani

    Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde (CTP), Gazimağusa İlçe Başkanlığı seçimi öncesinde başlayan kriz büyük bir depremle devam etti. Gazimağusa’da CTP denince ilk akla gelen isimler arasında yer alan Sonay Adem, Ali Gulle ve İbrahim Korhan dün CTP’ye istifalarını sundu.

    Gazimağusa İlçe Başkanlığı seçiminde yaşanan kavga nedeniyle, Adem, Gulle ve Korhan’ın istifasıyla ilgili okların üzerine döndüğü CTP Gazimağusa İlçe Başkanı Oktay Kayalp, sessiz kalmayı tercih etti.

    Kayalp, topu genel merkeze atarak, “gerekli açıklamayı genel merkez yapacaktır” demekle yetindi.

    CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın da partinin yetkili organlarının henüz konuyu değerlendirmediğini söyledi.

    Sebep genel başkan değil

    İstifa eden 3 isimde yaptıkları açıklamalarda tepkilerinin CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a olmadığını ve Erhürman’ın parti içinde yalnız olduğunu dile getirdi.

    Sonay Adem, Ali Gulle ve İbrahim Korhan aktif siyasete devam edip etmeyecekleriyle ilgili ise açıklama yapmak istemedi.

    KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Adem, Gulle ve Korhan, kısa süre içerisinde gerekli açıklamaları kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

    Birçok kez CTP listesinden milletvekili seçilen Sonay Adem aynı zamanda bakanlık ve CTP Gazimağusa İlçe Başkanlığı da yapmıştı.

    Ali Gulle de hem CTP Gazimağusa İlçe Başkanı, hem de milletvekili oldu.

    İstifa gerekçesi

    Adem, Gulle ve Korhan CTP Genel Merkezi’ne sundukları istifa mektubunda şunlara yer verdi:

    “Bu kahredici durum, hem bulunduğumuz camiaya, hem de bizlere onulmaz yaralar açmıştır. Bu kavga içeriden ve dışarıdan, tartışmanın önünü örtmek için çeşitli sıfatlar takılarak yürütülmüştür. Kimi zaman bıyıklı-bıyıksız, kimi zaman genç-yaşlı gibi sıfatlar tartışmaların önünü örtmekte kullanılmıştır.

    Bütün bunların yanı sıra, parti yönetiminin gerçeğin bu olmadığını bile bile, bu durumu kişisel kavga olarak değerlendirerek, parti içine ve kamuoyuna sunması, olayı daha da kabul edilemez bir duruma sürüklemiştir.

    Parti ahlak ve geleneklerine bağlılığın aptallık sayıldığı bir ortamda, ısrarla dünya görüşlerimizde meydana gelen farklılaşmaları yok sayarak, görmeyerek, üstünü örterek yürümek, artık mümkün olamamaktadır.

    İdeolojik – politik farklılıkların yanı sıra ahlaken, yapılanları kabul etmek hiç mümkün değildir. Parti iradesinin şekillenmesinde kullanılan gayri ahlaki davranışlar, felsefik olarak bir kopuşu gerekli kılmaktadır.

    Bu gerekçeler ışığında CTP’den istifa ediyoruz.”

    Kavga, kongre hazırlıklarında başladı

    CTP’nin Gazimağusa İlçesi’ndeki kavga, İlçe Kongresi yapılmadan başlamıştı. İlçe Başkanlığı için aday olan Ali Gulle, Oktay Kayalp’ın  “toplu üye yazarak, paralarını da ödediği ve bu şekilde oy satın aldığını” iddia ederek adaylıktan çekilmişti.

    Bunun üzerine ilçe başkanlığına tek aday olarak katılan eski belediye başkanı Oktay Kayalp “parayla oy satın aldığı” yönünde suçlamalara maruz kalmıştı.

    Konuya CTP genel merkezi de müdahale etmişti. Genel merkezden, “birlik” çağrısı yapılmıştı. Ancak parti içi kaynaklarımız, birlik çağrısına uyulmadığını bildirdi ve “istenen olmadı” yorumunu yaptı.

    Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa İlçe Kongresi “iddiaların ve kavgaların” gölgesinde gerçekleşmişti.

    Albayrak: Sebebini irdelemek lazım

    CTP Gazimağusa Milletvekili Arif Albayrak; Sonay Adem, Ali Gulle ve İbrahim Korhan’ın CTP ile özdeşleşen isimler olduğunu söyledi ve bu isimler istifa etmişse sebebinin sorgulanması gerektiğini ifade etti.

    Söz konusu isimlerin CTP için sıradan isimler olmadığını kaydeden Albayrak, “Gazimağusa’da CTP dendiği zaman ilk akla gelen isimlerdir” dedi.

    Albayrak, kendisinin ise istifa etmek gibi bir düşüncesi olmadığını belirtti.

    Korhan: CTP’nin politikalarıyla ters düşüyordum

    Korhan, istifasını uzun süren bir değerlendirme sürecinin ardından CTP’ye sunduğunu söyledi ve şu şekilde konuştu:

    “İstifa ettim. Ne yapacağım konusunda henüz net bir karar vermedim. İstifa sebeplerimiz uzun zamandır CTP’nin politikalarıyla ters düşmemdir.

    Belli bir müddettir bu konuda karar verme aşamasındaydım. Çok zor bir karar süreci oldu. Ama istifa ettim.

    Politikalardan kaynaklanan bir tepkiydi. Şu anki mevcut yönetime karşı bir tepki değil, uzun bir süre önce başlayan tepkiydi.”

    Sorakın: Henüz detaylı bir şekilde değerlendirmedik

    CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, Adem, Gulle ve Korhan’ın istifa ettiğiyle ilgili belgenin ellerine ulaştığını söyledi ve “yetkili kurullarımızda oturup değerlendireceğiz. İlgili arkadaşlarla henüz görüşmedik o fırsatı bulamadık. Başka istifa yok. Bu istifaların yönetime yönelik olduğunu düşünmüyorum. Belli başlı gerekçeler sunuldu ancak değerlendirdikten sonra detaylı açıklama yapılacaktır” dedi.

    Erhürman: Çok üzgünüz

    CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise sosyal medya hesabından şu açıklamalara yer verdi:

    “Sevgili Sonay Adem, Ali Gulle ve İbrahim Korhan arkadaşlarımızın istifa dilekçeleri partimize ulaştı. CTP’ye verdikleri hizmetleri asla unutmayacağız. Çok üzgünüm ama daha güzel bir ülke yaratmak için verdiğimiz mücadelede her zaman dayanışma içinde olacağımızdan eminim.”

    CTP yazılı açıklama yaptı

    Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Sonay Adem, Ali Gulle ve İbrahim Korhan’ın istifalarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
    Açıklamada, Sonay Adem, Ali Gulle ve İbrahim Korhan’ın istifa dilekçelerinin parti merkezine ulaştığı kaydedilerek, “Her üç arkadaşımız da uzun yıllar partimize çok değerli hizmetler vermişlerdir ve bu hizmetleri hiçbir zaman unutulmayacaktır” denildi.
    Açıklama şöyle devam etti:

    “Bugün elimize ulaşan istifa dilekçeleri onlara duyduğumuz sevgi ve saygıyı ve onlara verdiğimiz değeri asla azaltmamıştır. Daha güzel bir ülke yaratmak için verdiğimiz çabada bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dayanışma içerisinde olacağımızdan en ufak bir kuşkumuz yoktur.”

    Gulle: Görüş farklılıklarımız oluştu

    CTP’nin eski milletvekili ve eski Gazimağusa İlçe Başkanı Ali Gulle, görüş farklılıkları nedeniyle CTP’den istifa ettiklerini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

    “Anlaşamadık, görüş farklılıklarımız oluştu ve giderilemedi. Bu nedenle ayrılmak zorunda kaldık.   Ayrılığımızın Tufan Erhürman ile hiç bir alakası yoktur. Aksine Tufan Erhürman’a büyük saygı duymamıza rağmen aşamadık. Bundan sonraki süreçte ne yapacağımıza karar vermedik.”

    Paylaş