“ÇÖZÜM İÇİN SON FIRSAT OLABİLİR”

    26
    reklam alani

    Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras Zirve çalışmaları sonrası basına yaptığı açıklamalarında “bu, belki de Kıbrıs sorununun çözümü için son fırsattır. Koşulların o kadar da iyi olmamasına rağmen, çözüm için bir ümit penceresini açık tutmalıyız” dedi.

    Yunanistan Başbakanı, ilgili bir soruya, “zamanlama (timing) mümkün olan en iyisi değildir. Çünkü Avrupa-Türkiye ilişkilerinde olumsuz bir gündem yörüngesine girdik. Türkiye, özellikle darbeden sonra, aradaki gerginliği sürekli daha da tırmandırıyor ve çok defa ulusal koşullar konusunda kuşkular dile getiriyor”.
    “Diğer yandan olumlu bir şey var: Cumhurbaşkanı Anastasiades ve Kıbrıs Türk toplumu lideri çözüm istiyor ve bunu içtenlikle dile getiriyorlar”.

    “Bunun belki de son bir fırsat olduğuna inanıyorum. Çünkü üzerinden bir kaç yıl daha geçerse, adada aktif nesil olacak nesiller, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin birlikte yaşadıkları anılara sahip olmayacaklar ve “verileri değiştirmek için hiç bir sebep yok” görüşleri artacak”.

    Tsipar, “En nihayet AB`nin de bir başarıya imza atması için bu son fırsattır” dedi.

    “Bu nedenle, bugün Cumhurbaşkanı Anastasiades ile biz, tarafımızdan, Avurpa`dan aktif bir rol üstlenmesini istedik. Kıbrıs bugün AB üyesi bir ülkedir. Türkiye ile istişarelerde bulunan üçüncü bir ülke değildir. Bunun dışında, Kıbrıs sorununa çözümün geniş bölgede ve aynı anda, göç akınları konusunda Avrupa-Türkiye ilişkileri üzerinde olumlu etkileri olacak”.

    “Diğer yandan, net kırmızı çizgiler belirledik. 60`lı yıllara öz, çağ dışı garantilere dayalı bir çözüm olamayacağını net olarak ortaya koyduk. Türkiye`nin Türk askerlerinin adada kalmasını diretmesi durumunda da bir çözüm olamaz”.

    “Böyle bir gelişmenin, sadece Yunanistan ve Kıbrıs değil, aynı zamanda, AB için de olumsuz olacağını, masadaki 27 üyesinden birinin Türk askeri tehditleri altında bulunacağını net olarak AB`ne belirttik.

    “Bunun net olarak anlaşıldığını ve bizim dışımızda 26 üye ülke, olumlu bir çıkış yolu ve çözüm bulunması yönünde çabalarımızı sürdürmemiz konusunda anlaştılar. Önümüzdeki günlerde buna şahit olacağımıza inanıyorum. Eğer şimdi Türkiye, hoşgörüsüzlüğüne devam ederse, bu gerçekten istemediğiniz bir şey olacak. Biz bir çıkış yolu olmasını istiyoruz ve bu yönde savaşacağız” dedi.

    Paylaş