LİDERLER KIBRIS BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE HAZIR

    28
    reklam alani

    Liderler, Kıbrıs barış görüşmelerine katılmaya hazır olduklarını duyurdu

    AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, AB-Türkiye mutabakatının uygulanması, göç, güvenlik, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Rusya, Suriye ve Brexit konularını görüşmek üzere AB Konseyi binasında toplandı.

    Zirvede, Türkiye ile üyelik müzakereleri konusu gündeme getirilmedi ve Avrupa Parlamentosunun “üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması” yönündeki tavsiye kararına atıfta bulunulmadı.

    Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis zirvede AB devlet ve hükümet başkanlarını Kıbrıs meselesindeki son gelişmeler konusunda bilgi verdi.

    Zirvenin sonuç bildirinde AB Konseyinin devam etmekte olan Kıbrıs’ın birleşmesine dönük sürece desteğini yinelediği vurgulanarak, “AB, Kıbrıs’ın anlaşma sonrası da üye ülke olarak kalmayı sürdüreceğini dikkate alıyor ve 12 Ocak 2017’de Kıbrıs konusunda yapılacak Cenevre Konferansına katılmaya hazırdır.” değerlendirmesinde bulunuldu.

    KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 7 Aralık’ta Brüksel’de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, AB’nin 12 Ocak’ta başlayacak görüşmelere gözlemci olarak katılmasının mümkün olduğunu belirtti.

    Şimdiki mutabakatın 9-11 Ocak arası Kıbrıs’ın iki toplumunun görüşmesini, 12 Ocak itibariyle de garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılmasıyla yapılacak Beşli Konferansı kapsadığını söyleyen Akıncı, ihtiyaç durumunda AB’nin konferansa katılabileceğini “ancak birliğin masada değil, masa etrafında yer alabileceğini” vurguladı.

    Paylaş