30 yıl sigara içen Süleyman Çakıcı pişman oldu

    61

    reklam alani

    Mersin’in Tarsus ilçesinde gırtlak kanserinden, 2,5 santimlik tümörün alındığı zorlu ve riskli bir ameliyatla kurtulan emekli şoför Süleyman Çakıcı (56), hastalığının en büyük etkeni olan sigara için “Pişmanım” dedi. Yaklaşık 30 yıl sigara içtiğini, özellikle yolda olduğu günlerde günde 3 paket bitirdiğini anlatan Çakıcı, “Sigara içtiğim için şimdi çok pişmanım” dedi.

    Emekli şoför Süleyman Çakıcı, geçtiğimiz Haziran ayında sesinin kısılması ve öksürük sorunu yaşamaya başlaması üzerine sağlık ocağına gitti. Çakıcı’yı muayene eden sağlık ocağı hekimi, bir kulak burun boğaz uzmanına gitmesi gerektiğini söyledi. Tarsus’da özel bir hastaneye gelen Çakıcı, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aykut Bozan’a muayene oldu. Hastanın boğazından alınan kitlenin incelenmesi sonucu gırtlak kanseri olduğu anlaşıldı.

    Hastalığın erken evresinde olan Süleyman Çakıcı, zaman kaybetmeden ‘yarım gırtlak ameliyatı’na alındı. Hassas bir operasyon olan ve bölgede bazı büyük merkezlerde yapılabilen ameliyatla hastanın gırtlağının bir bölümü ve 2,5 santim boyundaki tümör alındı. Aynı ameliyat sırasında boynun her iki tarafındaki lenf bezleri de çıkarıldı. Operasyonda, risk altında olan ses telleri ve ses fonksiyonları korundu. Hasta, bir süre hastanede takip edildikten sonra, ışın tedavisi için taburcu edildi.

    Ameliyat hakkında bilgi veren Op. Dr. Aykut Bozan, “Bu hastalıkta en büyük etken sigara. Sigarayı bıraksanız bile uzun yıllar risk devam ediyor. Süleyman bey de 9 yıl önce sigarayı bıraktığı halde etkisi uzun yıllar sürdüğünden kansere yakalanmış. O nedenle en iyisi sigaraya hiç başlamamak. Tiryakiyseniz, ‘ileride bırakırım’ demeden hemen bırakmak” dedi. Süleyman Çakıcı ise, “Özellikle yolda olduğum günlerde 3 paket sigara bitirirdim. Sigarayı bıraktım ama o benim peşimi bırakmamış. Gırtlak kanseri olmaktan kurtulamadım. Sigara içtiğim için çok pişmanım” diye konuştu.

    İHA

    Paylaş