BEROVA: “YÜKSEK ÖĞRETİM (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI, REFORM NİTELİĞİNDEDİR”

    25
    reklam alani

    Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Yüksek Öğretim (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın reform niteliğinde olduğunu kaydetti. Berova, “YÖDAK siyasileştirilecek, hükümetin emrine bağlanacak gibi yanlış bir algı yaratıldı. Kurumun daha özerk hale gelebilmesi için önemli adımlar atıldı” dedi.

    Özdemir Berova, “Yüksek Öğretim (Değişiklik) Yasa Tasarısı”yla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.Berova’nın açıklamasına göre, YÖDAK’ta 1 başkan ve 6 üye olacak. Siyasi partiler, üyeleri aday göstermeyecek. Atama Cumhurbaşkanı görevden alma Yüksek Adliye Kurulu tarafından yapılacak.

    Yeni düzenlemeyle üniversitelerin mali denetimi yapılabilecek. İhtiyaç fazlası bölümlerde öğrenci kısıtlamasına gidilebilecek. Üçüncü ülkelerden gelen öğrencilerle ilgili de düzenleme yapılacak. Üniversite başvurularının izine dönüşebilmesi Cumhuriyet Meclisi’nin onayına sunulacak

    YÖDAK Bütçe Yasa Tasarısı yeni bütçe döneminde Meclise sunulacak, kurumun kendi bütçesini kullanabilmesinin önünü açılacak.

    “KURUMUN YAPISI GÜÇLENECEK… YÖDAK’IN DAHA ÖZERK HALE GELEBİLMESİ ADINA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI”

    Ödemir Berova, Yüksek Öğretim Planlama Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun yapısının değişikliklerle güçleneceğini söyledi.

    “Bu yasa tasarısı, değişiklikler reform niteliğindedir” diyen Berova, “Kamuoyunda yanlış algı oluştu. Öyle bir hava yaratıldı ki sanki YÖDAK siyasileştirilecek, hükümetin emrine bağlanacak. YÖDAK’ın daha özerk hale gelebilmesi adına önemli adımlar atıldı. Kurul üyelerinin denetleme ve akreditasyon konusunda tam bağımsız ve özgür olacakları yapı oluşturuldu” açıklamasında bulundu.

    “YÖDAK’TA 1 BAŞKAN VE 6 ÜYE OLACAK”

    Yeni düzenlemeyle, 1 başkan ve 4 üyeden oluşan YÖDAK’ta 1 Başkan ve 6 üye olacağını dile getiren Özdemir Berova, “6 üye tam zamanlı olarak görev yapacak. Üyeler tüm enerjilerini YÖDAK bünyesi altında harcayacak, herhangi bir üniversiteyle bağlantıları olmadan daha özerk ve bağımsız görev yapacak” dedi.

    “YÖDAK BAŞKANI VE ÜYELERİ CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN ATANACAK”

    Bakan Berova YÖDAK Başkanı ve üyelerinin yine Cumhurbaşkanı tarafından atanacağını ancak görevden alma yetkisinin Yüksek Adliye Kurulu’nda olacağını söyledi.

    Mevcut yasaya göre YÖDAK üyeleri için partilerin aday gösterebildiğini anımsatan Berova, “Bu durum yeni tasarıda kaldırıldı” dedi.

    Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, şunları da kaydetti:
    “Üyeler kendisi başvuru yapması sonucu Meclis tarafından seçilecek. Seçildikten sonra Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. YÖDAK’ın siyasileştirileceği algısından uzaklaştırılması adına bu önemli bir adımdır.”

    “İHTİYAÇ FAZLASI BÖLÜMLERDE ÖĞRENCİ KISITLAMASINA GİDİLEBİLİR…”

    Bakan Özdemir Berova yeni yasa kapsamında yükseköğretim alanında yeni bir kurul oluşturulacağını ifade ederek, “Kurul üniversitelerin bölümlerinde okuyan KKTC vatandaşı öğrencilerin varlığını göz önünde tutarak yeni strateji oluşturacak. İhtiyaç fazlası bölümlerde öğrenci kısıtlamasına gidilebilecek” dedi.

    Üçüncü ülkelerden gelen öğrencilerle ilgili yeni yasayla birlikte tüzük de hazırlanacağını belirten Berova, bu öğrencilerin üniversitelere alım koşullarının da belirleneceğini söyledi.

    “YENİ ÜNİVERSİTE İZNİ CUMHURİYET MECLİSİ’NİN ONAYI İLE VERİLECEK”

    Tasarıda ülkeye yeni açılacak üniversitelerle ilgili düzenlemeler olduğunu da kaydeden Berova, yatırımcılarda yaklaşık on milyon TL’lik bir sermaye aranacağını belirtti.

    Özdemir Berova, yeni üniversite açma başvurularının ön değerlendirme kurulu tarafından değerlendirileceğini, uygun bulunması halinde yapılan başvurunun yeni üniversite iznine dönüşebilmesi için meclis onayına sunulacağını vurguladı.

    ÜNİVERSİTELERİN MALİ DENETİMİ YAPILABİLECEK

    Yeni yasayla birlikte artık üniversitelerin mali denetiminin de yapılabileceğini, buna bağlı olarak devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyen kurumlara yeni bölüm ve yeni fakülte açma izinlerinde birtakım kısıtlamalara gidilebileceğine dikkat çeken Özdemir Berova, gece kulübü ve şans oyunları oynatan yerlerin sahiplerine üniversite açma izni verilmeyeceğinin altını çizdi.

    Yükseköğretim politikalarının Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulacağını, ancak denetim, akademik yeterlilik ve gelişim unsurlarının  YÖDAK’ta olacağını belirten Özdemir Berova “ Yeni tasarımızla, bu unsurlar üzerinde bir çatı kuruldu.” dedi.

    Bakan Berova, YÖDAK’a kendi bütçesini kullanabilme olanağı sağlayabilmek adına YÖDAK Bütçe Yasa Tasarısı üzerinde çalışıldığını, yeni bütçe döneminde tasarıyı meclise sunacaklarını ve kurumun kendi bütçesini kullanabilmesinin önünü açacaklarını söyledi.

    Paylaş