İktisatbank’ın piyasa analizi: ABD enflasyonu inatçı

5
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 13 Mart 2024’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “ABD enflasyonu inatçı. İçeride ise döviz piyasasında yaşanan türbülans geçici” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 13 Mart 2024’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Küresel mali piyasaların gözü kulağı dün ABD’de açıklanan enflasyon rakamlarına çevrilmişti. Tüketici fiyatları, artan benzin ve barınma maliyetleri nedeniyle Şubat ayında beklentilerin bir tık üzerinde artarken, bu da enflasyonda bir miktar yapışkanlığın olduğunu ve FED’in Haziran ayından önce faiz indirimi yapma şansının da azalttığını gösterdi. Sayıların dili ile konuşursak, manşet TÜFE enflasyonu yıllık bazda yüzde 3,2 artarken (beklenti yüzde 3,1) çekirdek TÜFE ise yüzde 3,7 olan beklentinin ötesinde yüzde 3,8 artış kaydetti. Vadeli piyasalar Haziran ayı faiz indirimine bu sabah itibariyle yüzde 68 şans tanıyor.

ABD enflasyon rakamlarının piyasa beklentisinin bir tık da olsun üzerinde gelmesi ardından ilk nazarda bir nebze de olsun yön tayin etmekte zorlandık. Doların eli ilk nazarda hafif de olsa kuvvetlenirken, son günlerde güçlü bir görünüm sergileyen riskli varlıklar hafif de olsa satış baskısına boyun eğdi. Detaylandırmak gerekirse, 10 yıllık ABD tahvil faiz getirisinin yüzde 4,05 – 4,10 aralığından yüzde 4,15 seviyesine yükselmesi ile faiz getirisi olmayan altının ve bitcoinin biraz canını sıkılsa da, yukarıda da değindiğim üzere, piyasada var olan satıcılı seyir uzun boylu olamadı.

ABD borsalarının özellikle de risk iştahı denince aklan gelen teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksinin geceyi yüzde 1,5 yükselişle tamamladı. Bir iki günlük kesinti ardından Nvidia hisselerinin geceyi yüzde 7’nin üzerinde artışla tamamlaması ardından altının ons fiyatı da 2,160 dolar seviyesine toparlanırken, bitcoin ise 72bin dolar seviyesinin üzerinde yerini korumaya devam etti. Teknik bir bakış açısıyla, altının geçen hafta kaydettiği tarihi haftalık kapanış ardından ciddi bir yükseliş potansiyelini taşıdığının altını bir kez daha çizelim. Yukarıda 2,550 dolar/ons seviyesini ön plana çıkarken, Bitcoin cephesinde ise ilk etapta 75bin dolar seviyelerini hedefliyoruz. Pariteler cephesine ise EUR/USD günü önemli bir değişim kaydetmeden 1,0930 seviyesinde yatay tamamladı.

Paylaş