El-Sen’den elektrik zammını ‘geri alın’ çağrısı: Yanlışlarınızın bedelini halka ödetemezsiniz

4
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Genel Başkanı Ahmet Tuğcu
reklam alani

El-Sen, Kıb-Tek yönetiminin yanlışlarının bedelini bir kez daha halka ödetmeye kalktığını savunarak, yapılan elektrik zammının geri alınması çağrısında bulundu.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Genel Başkanı Ahmet Tuğcu, yaptığı yazılı açıklamada, son hesaplamalarda üretim maliyetlerinin yüzde 30 arttığının belirlenmesiyle, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) bu açığı kapatmak adına satış ücretlerine zam yaptığına, 1 Mart itibarıyla bu artışının yüzde 15’inin halkın faturalarına, geriye kalan 15’in ise devlet faturalarına yansıyacağına işaret etti.

Tuğcu, EL-SEN’in son 1 yıldır yaptığı uyarıların ve eylemlerin haklılığının bu zamlarla ortaya çıktığını söyledi.

AKSA ile 2023 Ağustos ayında imzalanan Kalecik-III Sözleşmesi’nin bu zamların ana nedenlerinden biri olduğunu öne süren Tuğcu, “Kıb-Tek’in kw saat’ini 9.97 dolar cent’e ürettiği enerjiyi, aynı model makinelerle 14,7 dolar cent’e üreten AKSA’dan satın almak hangi aklın ürünüdür?” diye sordu ve bundan dolayı çıkan maliyet fazlalığının halktan tahsil edilmeye çalışıldığını ileri sürdü.

“Ek olarak, KIB-TEK’in elindeki kaynakları doğru kullanmayıp çok yüksek faizli krediler alması ve Teknecik’e ekonomik üretim yapan santral yatırımlarının bilerek ve isteyerek ötelenmesinin bir sonucu olarak, yüksek yakıt tüketimine sahip dizel mobil santrallerin sisteme dahil edilmesi de, bugün karşı karşıya kaldığımız yüksek üretim maliyetlerinin diğer önemli sebepleri arasındadır” diyen Tuğcu, şunları söyledi:

“Elektrik enerjisi üretim maliyetlerinde yaşanan artışın sebebi, Kıb-Tek yönetiminin kusurlu politikalarıdır. Bu kusurun bedelini halka ödetmek büyük bir adaletsizliktir. Kurum, halkın faturalarına yansıtacağı bu yüzde 15’lik zammı, derhal geri almalıdır. Yapılması gereken, ya tüm maliyetin, yani yüzde 30’un sadece devlet faturalarına yansıtılması veya bu maliyetin görev zararı sayılıp, doğrudan Maliye tarafından karşılanmasıdır.”

Paylaş