Petrol, OPEC’in piyasa görünümü öncesinde yatay seyirde

6
Brent petrol
reklam alani

Petrol, OPEC’in piyasa görünümü öncesinde ve yatırımcıların İsrail-Hamas savaşındaki gelişmeleri izlemesiyle yatay seyrediyor.

Brent ham petrolü, Pazartesi gününü hafif düşüşle kapattıktan sonra varil başına 82 doların üzerinde işlem görürken, ABD ham petrolü, Eylül ayından bu yana en uzun günlük kazanç serisini sınırladıktan sonra 77 dolar civarındaydı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün aylık raporu, kartel ve müttefiklerinin üretimi kısıtlamasıyla birlikte küresel dengelere ışık tutacak. Morgan Stanley yakın zamanda OPEC’in üretim kesintilerine beklenenden daha iyi uyum sağlaması gibi faktörleri öne sürerek fiyat hedeflerini yükseltti.

Orta Doğu’da gerilim yüksek olmaya devam ediyor. İsrail, Hamas’a karşı savaşında Gazze Şeridi’ndeki Refah’a saldırılar düzenlerken, ABD Başkanı Joe Biden çatışmalara altı hafta ara verilmesini talep etti. Yemen’deki Tahran destekli Husi isyancılar, Kızıldeniz’deki gemileri taciz etmeye ve nakliyeyi aksatmaya devam ediyor.

Bu arada Avrupa Birliği, Rusya’yı Ukrayna’ya karşı savaşında desteklemekle suçlanan üçü Çin merkezli olmak üzere yaklaşık iki düzine firmaya yeni ticaret kısıtlamaları önerdi. Şirketler çoğunlukla teknoloji ve elektronikle uğraşırken plan, Batılı ulusların Rus ham petrolüne tavan fiyatlarını uygulamak için daha güçlü bir çizgi izlemesini içeriyor.

Petrol bu yıl varil başına 10 dolar bandında işlem görüyor; Orta Doğu’daki çatışma ve OPEC’in arz kesintilerinden kaynaklanan gerginlik, grup dışından gelen bol üretim ve belirsiz talep görünümüyle dengeleniyor. En büyük ithalatçı olan Çin, yaygın deflasyonist baskılarla kuşatılmışken, Goldman Sachs Group tüketime yönelik risklerin altını çizdi.

Paylaş