III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi raporu: KKTC’de yüksek voltajlı üretime ihtiyaç yok

6
KIB-TEK
reklam alani

Ülkede yapılması gerekenlere ilişkin kararlar üreten gençlerin katılımıyla gerçekleşen III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi raporunda, KKTC’de sanayileşme olmadığından dolayı yüksek voltajlı tüketime ihtiyaç olmadığı sonucuna varıldı.

Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda 12-13 Ağustos 2023 tarihleri arasında düzenlenen kongrede, 242 gencin görüşlerine başvuruldu.

Ülkede yapılması gerekenlere ilişkin kararlar üreten ve öneri sunan gençler ekonomi ve enflasyon noktasında görüşlerini ortaya koydu.

Kıbrıs Postası’nın ‘enerji talebi ve yatırımlar’ konu başlığıyla ilgili yaptığı incelemede, KKTC’de sanayileşme olmadığından dolayı yüksek voltajlı tüketime ihtiyaç olmadığının altı çizildi.

Enerji tüketiminin 400 MW seviyesini aşmadığı, böylece KKTC’de fosil yakıt kullanımına ihtiyaç olmadığı vurgulandı.

Raporda, devletin enerji kaynaklarına daha çok yatırım yapması gerektiği ifade edilirken, Aksa ile yapılmış olan anlaşmanın ise sadece fosil yakıtlarını kapsadığına dikkat çekildi.

Aksa’nın yüzde100 çalıştırılmasıyla elde edilen elektrik gelirinin nereye harcandığı konusunda halkın bilgilendirilmesi gerektiğinin belirtildiği raporda, bu gelirin bir kısmının yenilebilir enerjilere yatırım olarak kullanılması gerektiğinin altı çizildi.

Son yıllarda yüksek hızda bir popülasyon artışından dolayı Kıb-Tek’in altyapısının yetersiz olduğu vurgulandı.

III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi raporunda, kırsal bölgelerdeki trafoların yenilebilir enerjileri kaldırabilecek seviyede olmadığı kaydedildi.

Raporda, oy çokluğu ile KKTC’de enerji üretiminin devlet denetiminde özelleştirilmesi gerektiğine karar verildi.

Paylaş