İktisatbank’ın piyasa analizi: Türkiye’de gelir dağılımı daha da bozulurken, gözler FED toplantısına çevrildi

4
ABD Merkez Bankasının (Fed
reklam alani

İktisatbank, 30 Ocak 2024’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Türkiye’de gelir dağılımı daha da bozulurken, gözler FED toplantısına çevrildi” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 30 Ocak 2024’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Küresel mali piyasalar haber akışının zayıf olduğu haftanın ilk iş gününü temkinli iyimser bir şekilde tamamladı. FED’in uzun bir süredir enflasyonla mücadelesi kapsamında soyunmuş olduğu agresif faiz artırımına rağmen ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapabileceğine ilişkin beklentilerin artması, genel havayı -özellikle de hisse senetlerini- desteklediğini gördük.

Bu bağlamda, dün akşam ABD’de en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi tüm zamanların en yüksek kapanışına imza atarken, risk iştahı denince akla gelen ve teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi yüzde 1’in üzerinde yükselişle başı çekti. ABD’de bugün bilançosunu açıklayacak teknoloji devleri arasında Alphabet (Google), Microsoft ve Meta Platforms bulunuyor. Alphabet ve Meta platformlarının reklamcılık işi üzerindeki etkisi, şirketlerin bu hafta dördüncü çeyrek sonuçlarını açıkladığında büyük olasılıkla azalacağı bekleniyor. Microsoft’un üretken yapay zeka ile aşılanan ürünlerinin benimsenmesinin bulut hizmetlerine olan talebi artırmasıyla, çeyrek dönem gelirinde yüzde 15’in üzerinde bir artışla yaklaşık iki yılın en iyi büyümesini rapor etmesi bekleniyor. Microsoft’un hisseleri geçen yıl yüzde 57 artış kaydederek seneyi tamamladığını hatırlatalım.

ABD Hazine Bakanlığı’nın bu yılın ilk çeyreğine ilişkin borçlanma tahminini azaltması da risk iştahını ilave destek sağladı. Daha önce açıklanan rakam 55 milyar dolar azaltılarak 750 milyar dolar seviyesine indirildi. Kamunun borçlanma ihtiyacının azalması faiz hadleri için iyi bir haber olurken, piyasaya kalacak olan ilave paranın da riskli varlıklara yönelebileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, FED’in iki günlük faiz toplantısı bugün başlıyor. Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, FED’in yılın ilk toplantısında faiz oranlarını sabit tutmasına kesin gözüyle bakarken, Başkan Powell’ın ise piyasa ile FED arasında var olan faiz indirim beklentilerine dair uçurumu törpülemesini bekliyoruz. Not etmek gerekirse, FED bu yıl 3 kez faiz indirimi ön görürken, bu sabah itibariyle piyasa fiyatlaması, çoğunlukla Mayıs ayında başlayacak faiz indirimlerinin 2024 genelinde 137 baz puan ulaşması (en az 5 faiz indirimi) bekleniyor.

Paylaş