İktisatbank’ın piyasa analizi: TCMB’den ‘gerekli sıkılığa ulaşıldı’ mesajı

5
TCMB
reklam alani

İktisatbank, 26 Ocak 2024’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “TCMB yılın ilk faiz kararını açıkladı. TCMB beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 45 seviyesine yükseltirken, karar metninde dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceği mesajını verdi” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 26 Ocak 2024’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Küresel mali piyasalar dün genel hatları ile günü iyimser bir şekilde tamamladı. ABD’de açıklanan yılın son çeyreğine ilişkin büyüme verisi tahminlerin oldukça üzerinde sonuçlanırken (yüzde 2 olan beklentiye karşılık yüzde 3,3) ABD ekonomisinde durgunluk endişelerinin pek de geçerli olmadığını adeta haykırdı. Güçlü büyüme verisine paralel ABD borsaları geceyi yükselişle tamamlerken, en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.

İçeride ise dün yılın ilk olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TCMB beklentilere paralel politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine getirdi. Toplantı ardından yayınlanan politika metninde açık bir şekilde faiz artırım döngüsünün sona erdiği belirtilirken, faiz oranlarının ise uzunca bir süre mevcut düzeyde tutulacağına dikkat çekildi.

Bu bağlamda, henüz enflasyonun belinin bükülmediğini düşünürsek, TCMB’nin elini kolunu bağlamayıp biraz daha ‘politik’ davranmasını beklerdik. Faiz artırımlarının bittiğini ‘bağırmak’ yerine tıpkı FED’in yaptığı üzere “bundan sonra politika duruşumuz açıklanacak verilere göre şekillenecektir” denebilirdi. Netice itibariyle, FED’in bir önceki başkanı Bernanke’nin de dediği üzere, para politikasının yüzde 98’i iletişim; yüzde 2’si ise aksiyon…

Elbette, TCMB toplantısı ardından para politikasının etkinliğini artırmak üzere, mevduat faizi oranlarının biraz daha yükselmesine izin verilerek, maliye politikası ve kredi kartına dair tedbirlerin (taksitlerin sınırlandırılması) de gündemde olacağını düşünüyoruz. Dün bültenimizde değindiğimiz üzere, BKM kart verileri ekonominin canlı olduğunu gösterirken, dün açıklanan imalat sanayi kapasite kullanım oranı (5 ayın en düşüğü) ve reel kesim güven endeksi (11 ayın en düşüğü) tüketimin canlı olmasına rağmen sanayinin zayıfladığını gösterdi.

Paylaş