Selma Eylem: Çocuklar sağlıklı eğitim koşullarında eğitim alamıyor

3
Selma Eylem
reklam alani

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, özellikle yağmur yağdığı zaman konteynerları su bastığını ve çocukların sağlıklı eğitim koşullarında eğitim alamadığını söyledi.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, Yeni Bakış Web TV’de yayınlanan Meltem Sakin ile “Vizyon” programında yaptığı açıklamada, geçtiğimiz 2023 yılının eğitim için bir kez daha iyi bir yıl olmadığını daha da kötü olduğunu söyledi. Eylem, eğitimdeki sorunların özellikle 2023’te büyük bir kaosa dönüşmüş vaziyette olduğuna dikkat çekti. Eylem, öğretmen hakları ve çalışma koşullarına saldırıların yanında, buna araç olarak Tam gün denilen meseleyle bunun araç olarak kullanıldığını, bu şekilde eğitimin geldiği noktanın kaosa sürüklendiğini belirtti.

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, eğitimde yaşanan sorunlar konusunda eğitime yeterince bütçe ayrılmaması, çocukların halen daha bugün depreme dayanıklı olmayan ve yıpranmış, güvenliği şüpheli olan okullarda eğitim görüyor olması, hala daha depreme dayanıksız okullarda hiçbir çalışma yapılmaması, tek bir çivi çakılmaması, çocukların konteynerlere mahkûm edilip eğitimin konteynerlerde devam ettirilmesine tepki gösterdi. Basına da çok yansıyan bir soruna değinen Eylem, özellikle yağmur yağdığı zaman konteynerları su bastığını ve çocukların sağlıklı eğitim koşullarında eğitim alamadığını vurguladı.

“İHALEYE ÇIKILMADAN YAPILAN KONTEYNERLERE AYRILAN PARA İLE YENİ OKUL YAPILABİLİRDİ”

KTOEÖS Başkanı Eylem, bu işin bir siyasi mesele olduğunu, konteynerlerin ihalesiz olacak şekilde yüzün üzerinde bakanlık tarafından yapıldığını söyledi.  Eylem, ihaleye çıkılmadan yapılan bu konteynerlere ayrılan para ile yeni okul yapılabilirdi dedi. Eylem, 6 Şubat sonrası önce gözlemle depreme dayanıksız olan okulların tespit edildiğini daha sonra ise İnşaat Mühendislerinin bir çalışma yaptığını anımsattı. Eylem  bu çalışmada 124 okulda  345 binanın deprem güçlendirme projesini çalıştığını, bunlarla ilgili bina performans analizlerinin yapıldığını ancak bu raporların hala ortada olmadığına açıklanmadığına dikkat çekti. Eylem, Mağusa’da Doktor Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesinin geçtiğimiz yıl öğretim yılında gözle görülecek şekilde depreme dayanıksız olduğunun tespit edildiğini, okulun boşaltıldığını bu yıl yapılan analiz raporunun ne dediğinin bilinmediğini, okulun içerisine öğrenciler ve öğretmenlerin boya badana yapılarak yerleştirildiğini, dolayısıyla ivedilikle bu raporların açıklanması ve riskin ne olduğunu herkesin bilmesi gerektiğini bakanlığında gerekli tedbirleri alması gerektiğini ifade etti.

“ÜÇ YÜZ SEKSEN İKİ MİLYON DEPREM VERGİSİ NEREYE GİTTİ BİLİNMİYOR”

124 projenin onaylandığını söyleyen Eylem, oluşturulan deprem komisyonunda halktan deprem vergilerinin toplandığını, ekim ayı başında açıklanan rakam üç yüz seksen iki milyon olduğunu hatırlattı.   KTOEÖS Başkanı Eylem, Bakanlar kurulu tarafından 124 projenin onaylandığını resmi gazetede yayınlandığını ancak genel orta öğretim ve mesleki teknikte bugün dahi halen daha tek bir çivi çakılmadığını,  hiçbir çalışmanın olmadığını, bu toplanan paranın nereye gittiği, ne yapıldığı, nerede olduğunun bilinmediğini vurguladı.

“KİTAPLAR KONUSUNDA TELİF HAKKI VE İÇERİK ÜZERİNDEN MÜCADELE DEVAM EDECEK”

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, eğitimde ilk kez kitap komisyonlarından izinsiz yerelleştirilen kitapların Türkiye’ye götürülerek orada Türkiye Talim Terbiyesi tarafından değiştirildiğini anımsattı. Kitapların orada gericileştirilip, muhafazakarlaştırıldığını, özellikle kadına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yer vermeyen gerici bir anlayışla tekrar tasarlandığını ve okullara gönderildiğini anımsattı. Eylem, bu konudaki sürecin mahkemeye de taşınmasına rağmen ara emri verilmediğini hatırlattı. Davanın görüşülmeye devam edeceğini söyleyen Eylem, bu konuda hem telif hakkı meselesi ve içerik üzerinden mücadelenin devam edeceğini söyledi.

Paylaş