İktisatbank’ın piyasa analizi: Coşkulu piyasaya FED’den ince ayar

6
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 18 Aralık 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, ” Coşkulu piyasaya FED’den ince ayar” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 18 Aralık Kasım 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Küresel mali piyasalar geride bıraktığımız haftanın özellikle de ikinci yarısını büyük bir coşku ile tamamladı. FED’in yılın son toplantısı ardından ‘güvercin’ bir görünüme geçmesi ile 6 para birimine göre değeri ölçülen dolar endeksi (DXY), %1,3 oranında değer kaybetti. Her ne kadar sadece FED’den faiz indirimi beklenmese de, oyunun dolara karşı oynandığının altını çizmek gerekiyor. Piyasanın faiz beklentilerine ışık tutan vadeli faiz kontratları, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek yıl yaklaşık 150 baz puan, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) ise 113 baz puanlık bir indirime gideceğine işaret ederken, FED’den ise %70 şans tanınan faiz indirimlerinin mart ayında başlayarak sene boyunca 140 baz puana ulaşması bekleniyor.

Elbette, havanın FED toplantısı ardından iyimser anlamda süratle değişmesi, herkesin faiz indirimi konuşması olumlu olsa da, FED cephesinden iki yetkilinin toz pembe havayı bir nebze de olsun dağıtmak isteyerek haftanın son iş günü piyasalara ince ayar verdiğini not edelim. New York FED Başkanı Williams, politikanın enflasyonu %2’ye geri döndürecek kadar kısıtlayıcı olup olmadığını düşündükleri bir ortamda borçlanma maliyetlerini düşürmeyi düşünmeye başlamak için henüz çok erken olduğunu söylerken, gelecek yıl para politikasını oylayacak olan Atlanta FED Başkanı Bostic, ilk faiz indirimi için üçüncü çeyreğe işaret etti.

FED’in olağan toplantıda verdiği güvercin mesajlara rağmen iki bölge başkanından gelen şahin açıklamalar, bir nebze de olsun iyimserliği kırdı. ABD’de 10 yıllık gösterge devlet tahvilinin getirisi geçen hafta 2020’nin başından bu yana en büyük haftalık düşüşünü yaşayarak neredeyse 35 baz puanlık düşüşle %3,88 seviyesine kadar gerilemesi ardından yeni haftaya %3,92 seviyesinden başladı. Bu görünüm, Cuma günü 1,10 seviyesine kadar yükselen EURUSD paritesini de 1,09 seviyesine kadar geri itti.

Paylaş