Petridis ve Kazamias’a göre ekonomi çözümsüzlüğün esiri

3
Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Konstandinos Petridis
reklam alani

Eski Rum Maliye Bakanı Konstantinos Petridis Türkiye’nin mülteciler sorununu araç haline getirmediği, eski Maliye bakanlarından Kikis Kazamias ise çözümsüzlüğün Rum ekonomisini esir tuttuğu görüşünü ortaya koydu.

Eski Rum Maliye bakanlarından Konstantinos Petridis ve Kikis Kazamias Politis’e verdikleri özel röportajlarda Kıbrıs sorununun içerisine girdiği durum konusunda tehlike çanlarını çalarak sorunun, Rum ekonomisinin kalkınmasını frenlediği görüşünü ortaya koydu. Eski bakanlar yeni yılda Rum ekonomisinin patojenlerini ve avantajlarını, 2035 hedef vizyonu modelinin uygulanması gerektiğine işaret ettiler.

Petridis “Türkiye mülteci sorununu araç haline getirmedi. Ankara, araç haline getirmek istese bizi birkaç gün içerisinde yüz binlercesi ile boğardı” ifadesini kullandı” dedi. Enerjide 10 yıl önce olması gerekenlerin olmadığına dikkat çeken Petridis “Kıbrıs sorunu çözülmeden enerji alanındaki fırsatların kullanılması zor” ifadesini kullandı. “Kıbrıslı Rumların geleceğinden endişeliyim” vurgusunu yaptı.

Kikis Kazamias ise Kıbrıs’ın coğrafi konumu nedeniyle ekonomisinin istikrarsız Doğu Akdeniz bölgesindeki durumdan olumsuz etkilendiğini belirterek, Kıbrıs sorununun Rum ekonomisini ve sağlıklı kalkınma perspektifini rehin tuttuğu görüşünü ortaya koydu. Sorun çözülse ve Türkiye’nin bölgede enerji ile ilgili belirleyicilik rolü tanınsa Güney Kıbrıs’ın rolünün de tanınacağını ve yükseleceğini belirtti.

Kazamias Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis’in ve çalışma arkadaşlarının “etki yaratma çabasıyla efor harcamaktan vaz geçerek Kıbrıs sorunu başta olmak üzere gerek siyasi gerek gündelik meselelerle yaratıcı şekilde meşgul olması gerektiğini söyledi.

Paylaş