Ayşegül Baybars: Polis yalnız kaldı ve suçu önleyici politikalar ortaya koyması mümkün değil

6
Ayşegül Baybars
reklam alani

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, polisin yalnız kaldığını ve suçu önleyici politikalar ortaya koymasının mümkün olmadığını kaydetti.

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, Meclis’te, Polis Genel Müdürlüğü bütçesinin görüşüldüğü sırada yaptığı konuşmada, polisin bütçesinin yıllardır yetersiz olduğunu belirterek, polis bütçesinin teknik olarak da bu şekilde hazırlanmaması gerektiğini söyledi.

Dünyada suçu önleme birimi de olduğuna dikkat çeken Baybars, huzur ve asayişin sağlanmasının suç önleme biriminin ilgili bakanlıklarla yapacağı topyekûn bir mücadele olduğunu kaydetti. Baybars, polisin yalnız kaldığını ve suçu önleyici politikalar ortaya koymasının mümkün olmadığını ifade etti. Ayşegül Baybars, gençlerin istihdamının suça yönelimi engelleyeceğini de anlattı.

“TOPLUMUN POLİSTEN KORKARAK DEĞİL, POLİSLE BİRLİKTE HAREKET ETMESİ GEREKİYOR”

Uyuşturucuyla mücadele ve diğer konularla ilgili uyarıcı medya kampanyaları düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Baybars, bu konuda ciddi kaynak ayrılmasının önemli olduğunu kaydetti.

“Toplumun polisten korkarak değil, polisle birlikte hareket etmesi” gerektiğini belirten Baybars, Sivil Hizmet Görevlileri Yasası’nın da değişmesi gerektiğini belirterek, sivil hizmet görevlilerinin özlük haklarının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“POLİS SAYISININ ARTMASI KADAR NİTELİĞİNİN DE ARTMASI GEREKİR”

“Polis sayısının artması kadar niteliğinin de artması gerekir” diyen Baybars, öte yandan polisin suçları önlemede veya soruşturmada teknolojik bir altyapısı olmaması durumunda bunun bir anlamı olmayacağını ifade etti.

“Lefkoşa Suriçi bölgesinde uyuşturucu ticareti son derece yoğun” diyen Baybars, aydınlatma olmaması, sınır boyunca kameraların bulunmamasının bölgeyi tehlikeli hale getirdiğini söyledi. İnsanların çocuklarıyla ilgili güvenlik endişesinden de bahseden Baybars, polisin iş yükünün ciddi anlamda arttığını kaydetti.

Mazbata ve tebliğ işlerinden polisin alıkoyulması gerektiğini ifade eden Baybars, “Polis Genel Müdürlüğü’nün re-organize edilmesi gerekiyor” dedi. Polisin devriye aracı eksikliği olduğunu da dile getiren Baybars, araçların yenilenmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Polis Genel Müdürlüğü bütçesinin hiçbir şeye yetişmediğini gördüklerini ifade eden Baybars, polisin Hizmet İçi Eğitime de ihtiyacı olduğunu dile getirdi. “Özel güvenlik görevlisi çalıştıran kurumların yüzde 90’ı muhtemelen yasalara aykırı davranıyorlar” diyen Baybars, özellikle eğitim üzerinde durarak, bu konuda adım atılması gerektiğini söyledi.

“Yolsuzluk iddiası, kamu görevini ihmal suçu, kamu görevini kötüye kullanma suçlarıyla ilgili soruşturmanın çok ağır, yavaş hantal ilerlediğini” ifade eden Baybars, adaletin erken tecelli noktasında hızlı hareket edilmesi gerektiğini kaydetti. Özellikle trafikte yaşanan kazalarla ilgili ehliyet, trafik eğitimi ve yol güvenliğinden şikayet edildiğini dile getiren Baybars, polisin az imkanlarına rağmen çok büyük emekler verdiğini belirtti. Baybars, suçu önleme politikası, nüfus politikası gibi meselelerde hükümetin polise yardımcı olması gerektiğini kaydetti.

Yangın, sel, deprem gibi durumlar için itfaiyenin güçlendirilmesinin son derece önemli olduğunu dile getiren Baybars, itfaiyenin iş yükünü hafifletmek için binaların yangından korunmasına ilişkin yasa tasarısının geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Paylaş