Arjantin pesosu, dolar karşısında yüzde 50’den fazla devalüe edilecek

5
doviz para
reklam alani

İktisatbank, 13 Aralık 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Arjantin’de hükümet, mali krizle mücadele kapsamında, Arjantin pesosunu, dolar karşısında yüzde 50’den fazla devalüe edeceğini ve kamu harcamalarının kısılacağını duyurdu” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 13 Aralık Kasım 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Hatırlanacağı üzere, çılgın politikaları ile gündemi sarsan, büyük harcama kesintileri vaadiyle kampanya yürüten, mitinglerinde çoğu zaman elektrikli testere kullanarak Milei’nin seçim yarışını göğüslemesi ardından gözler Arjantin’de neler olacağına çevrilmişti. Bu bağlamda, ekonominin yeni patronu Caputo, Arjantin pesosunu dolar karşısında yüzde 50’den fazla zayıflatacağını, ülkenin on yıllardır yaşadığı en kötü krizini çözmeyi amaçlayan ekonomik şok terapisinin bir parçası olarak enerji sübvansiyonlarını ve kamu işlerini keseceğini, ihaleleri iptal edeceğini söyledi.

Büyük bir tahıl üreticisi olan Güney Amerika ülkesi Arjantin’de yüzde 150’ye yaklaşan enflasyon, merkez bankası rezervlerinin ‘kırmızıya’ dayanması, nüfusun beşte ikisinin yoksullukla mücadele etmesi ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 44 milyar dolarlık sallantılı bir kredisi olduğunu hatırlatalım. İlginçtir ki, IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Peso’nun devalüe edilmesi kararını “memnuniyetle karşılıyorum” diyerek, bunu “istikrarı yeniden tesis etme ve ülkenin ekonomik potansiyelini yeniden inşa etme yönünde önemli bir adım” olarak nitelendirdi. 2019’dan bu yana, Arjantin para birimi, dolar başına 366 olan resmî döviz kuru ile dolar başına 1,000’e kadar çıkan paralel kurlar (karaborsa) arasında geniş bir fark yaratan sıkı sermaye kontrolleri yoluyla yapay olarak güçlü tutmayı tercih etmişti.

Paylaş