Gazze’de son durum: İsrail’in Refah’a hava saldırısında 12 Filistinli öldü

4
İsrail
reklam alani

İsrail’in Refah kentine hava saldırısında en az 12 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail Savunma Bakanı Gallant, çatışmalar bittikten sonra Gazze’yi İsrail ya da Hamas’ın kontrol etmeyeceğini söyledi.

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Refah kentine düzenlediği hava saldırısında altısı çocuk olmak üzere 12 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, hava saldırısında onlarca Filistinli de yaralandı. Saldırıda Harb ailesine ait ez-Zuhur Mahallesi’ndeki evde yaşayan altısı çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, ölen Filistinlilerin kimliklerine ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail güçlerinin, güneydeki Refah kentinin yanı sıra Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerini bombaladığı bildirildi. İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya beldesi ile güneyindeki Han Yunus kentine yoğun top atışları gerçekleştirdi.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: MEVCUT AŞAMA HAFTALARCA SÜREBİLİR

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD’nin Associated Press (AP) haber ajansına yaptığı açıklamada, çatışmaların mevcut aşamasının haftalarca devam edebileceğini, daha geniş askeri faaliyetlerin ise aylarca sürebileceğini söyledi. Gallant, “Kendimizi savunacağız. İsrail’in geleceği için mücadele ediyorum” dedi.

Gallant, çatışmaların bir sonraki aşamasının ‘direniş cephelerine’ karşı yürütülecek düşük yoğunlukta saldırılardan oluşacağını anlattı.

‘ALTERNATİFLERİ KONUŞMAYA HAZIRIZ’

Yoav Gallant, 11 Aralık Pazartesi günü basına yaptığı açıklamada da ülkesinin kalıcı olarak Gazze Şeridi’nde kalma niyeti olmadığını ve ‘söz konusu grup İsrail’e düşman olmadığı sürece’ bölgeyi kimin kontrol edeceğiyle ilgili alternatifleri konuşmaya açık olduklarını söyledi. Gallant, “İsrail, Hamas’ı yok etmek için her önlemi alacak ama Gazze Şeridi’nde kalıcı olarak kalmak gibi bir niyetimiz bulunmuyor” diye konuştu.

İsrail Savunma Bakanı, Gazze’yi kimin kontrol edebileceği ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Temel şart, bu grubun İsrail devletine karşı düşmanlıkla hareket etmeyecek olması. Bence geri kalan her şey konuşulabilir. Bu, kesinlikle Hamas olmayacak; İsrail de olmayacak. Herhangi bir tehdide karşı askeri olarak eyleme geçme özgürlüğümüzü sürdüreceğiz.”

‘LÜBNAN SINIRINDA GÜVENLİ BÖLGE OLURSA…’

Gallant, Lübnan sınırında karşılıklı saldırıların aralıklarla devam ettiği Hizbullah ile anlaşmaya varma ihtimali olduğunu da söyledi. Gallant’a göre, böyle bir anlaşmanın İsrail-Lübnan sınırı boyunca güvenli bir bölge olması ve uygun garantilerin verilmesini öngörmesi gerekiyor. Savunma Bakanı Gallant, Hizbullah ile ilgili şu açıklamada bulundu:

“Eğer Hizbullah bir anlaşma sürecine izin verirse, bunun detaylarına girmeyeceğim ama bu net bir şekilde İsrail topraklarına ateş edebilecek ya da İsrail içinde eyleme geçebilecek güçler ile bizim çitimiz arasında güvenli bir mesafe olmadan olmaz. Eğer bu mümkünse, uygun bir garantiyle, bunun hakkında konuşabiliriz.”

7 EKİM’DEN BU YANA 18 BİNİ AŞKIN FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, İsrail’e 7 Ekim’de ‘Aksa Tufanı’ isimli kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında en az 7 bin 700’ü çocuk, 5 bin 150’si kadın olmak üzere 18 bin 205 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 104’ü karadan işgal sürecinde olmak üzere, 433 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan geçici ateşkes sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında, 275 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Lübnan’daki Hizbullah’ın sınır hattındaki çatışmalarında ise 23 Lübnanlı sivil, 100 Hizbullah mensubu ve beş İsrailli sivil ile altı İsrail askeri öldü.

Paylaş