İktisatbank’ın piyasa analizi: TL varlıklara olan ilgi tırmanırken, Moody’s kararı merakla bekleniyor

5
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 11 Aralık 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “TL varlıklara olan ilgi tırmanırken, Moody’s kararı merakla bekleniyor” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 11 Aralık Kasım 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Türkiye ekonomisinin görünümünde yaşanan toparlanma eğiliminin gözle görülür bir şekilde artış kaydettiğini not etmek gerekiyor. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in seçim sonrası yaptığı “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneğini kalmamıştır” açıklamasının her geçen gün biraz da vücut bulmaya başladığını görüyoruz. Hatırlayacağınız üzere, seçim sonrası genel olarak kabul görmüş ortodox para politikasına geri dönen ekonominin yeni takımına herkes alkış tutsa da, yurt dışından beklenen para girişlerinin bir türlü olmaması bizleri endişelendirmiş ve tonumuzun temkinli olmasına sebebiyet vermişti.

TCMB’nin konsolide bazda net döviz pozisyonunda veya yabancı yatırımcının hisse senedi ve tahvil pozisyonunda son haftalarda yaşanan iyileşmenin ise tonumuzu da ‘iyileştirmeye’ başladı. Şöyle ki, son 12 günlük zaman diliminde, TCMB’nin net yabancı para pozisyonundaki günlük değişim miktarı 9 milyar dolardan daha fazla bir girişe işaret ediyor. Yine TCMB verilerine göre, son 5 haftada yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve tahvil portföyünün 1,2 milyar dolar artış kaydetmesi de yabancı ilgisinin artmaya başladığını teyit ediyor.

Rezervlerde yaşanan artış ve beraberinde yabancı yatırımcının da Türkiye ilgisinin artması ile Türk finansal varlıklarının görünümünün de bir adım daha iyileştiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu bağlamda, Türkiye’nin yabancı indinde risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi 329 baz puan ile son 2,5 yılın en düşük seviyesinde işlem görürken, 10 yıllık gösterge devlet tahvilinin bileşik faizi ise kısa bir sürede %30 seviyesinden neredeyse %25 seviyesine kadar geriledi. Aklı selim olarak nitelendirdiğimiz güven veren politikaların devam etmesi durumunda -rotanın doğru olduğunun da altını kalınca çizersek- 2024 yılına yönelik TL ve TL cinsi varlıklara olan ilginin daha da artmasını bekliyoruz.

Paylaş