Mine Atlı, Kıbrıs’ın yeni “iklim uyum fonlarının” savunulması noktasında hazır olması gerektiğini vurguladı

5
Mine Atlı
reklam alani

TDP Genel Başkanı Mine Atlı, Kıbrıs’ın değişen iklime rağmen tüm insanların onurlu bir şekilde yaşayabilmesi için yeni “iklim uyum fonlarının” savunulması konusunda gelişmekte olan ülkelerle ortak olmaya hazır olması gerektiğine dikkat çekti.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mine Atlı, Dubai’de yapılan İklim Zirvesi’ni (COP28) değerlendirdi, Kıbrıs’ın değişen iklime rağmen tüm insanların onurlu bir şekilde yaşayabilmesi için yeni “iklim uyum fonlarının” savunulması konusunda gelişmekte olan ülkelerle ortak olmaya hazır olması gerektiğini vurguladı.

TDP adına yazılı açıklama yapan Atlı, iklim krizinin yoğunlaşarak, Kıbrıs’a yönelik artan tehditleri beraberinde getirirken, çekingen yarım önlemlerin zamanının geçtiğini, Dubai’deki COP28 İklim Zirvesi’nin küresel liderlerin emisyonları azaltmak ve savunmasız ülkeleri desteklemek için cesur adımlar atması açısından kritik bir fırsatı temsil ettiğini kaydetti.

Mine Atlı, “Ada halkı, su kaynaklarımızı zorlayan şiddetli kuraklıklardan halk sağlığını, tarımı ve turizmi tehdit eden istikrarsızlaştırıcı sıcak hava dalgalarına kadar akut iklim hassasiyetleriyle karşı karşıyadır. Son bilimsel raporlar ayrıca, kutup buz tabakalarının erimesi ve kıyı topluluklarımızı ve altyapımızı tehlikeye atması nedeniyle Kıbrıs’ta bu yüzyılda deniz seviyesinin bir metreye kadar yükselebileceği konusunda uyarıyor” dedi.

“KÜRESEL ISINMAYI 1,5°C’NİN ALTINDA TUTMAK, KÜRESEL EMİSYONLARIN BU ON YILDA NEREDEYSE YARI YARIYA AZALTILMASINI GEREKTİRİYOR”

Bugün Kıbrıslılara ve gelecek nesillere, “Kıbrıs’ı Paris Anlaşması hedeflerine ulaşma yolunda” yönlendirecek politikaları savunmak gibi bir görevleri olduğunu hatırlatan Mine Atlı, bu nedenle TDP’nin Kıbrıslıları ve COP28’e katılan tüm ulusal müzakerecileri, 2030 yılına kadar emisyon azaltımlarına yönelik iddialı yeni hedefler benimsemeye çağırdığını belirtti.

Mine Atlı, “COP26’da verilen taahhütler övgüye değerdi ancak küresel ısınmayı 1,5°C’nin altında tutmak, küresel emisyonların bu on yılda neredeyse yarı yarıya azaltılmasını gerektiriyor. Dünya fosil yakıtlardan uzaklaşırken Kıbrıs, iklim hedeflerimizi ve liderliğimizi baltalayan dar görüşlü fosil gazı arama çabalarına son vermelidir” ifadelerini kullandı.

“BÜTÜN DÜNYA LİDERLİK ARIYOR”

COP28’in aynı zamanda kendi hataları olmaksızın iklim etkileriyle mücadele eden savunmasız uluslara da somut destek sağlaması gerektiğini vurgulayan Atlı, Kıbrıs’ın değişen iklime rağmen tüm insanların onurlu bir şekilde yaşayabilmesi için yeni “iklim uyum fonlarının” savunulması konusunda gelişmekte olan ülkelerle ortak olmaya hazır olması gerektiğini kaydetti.

Mine Atlı, “COP28’de riskler bundan daha yüksek olamazdı. Bütün dünya liderlik arıyor. Kıbrıs, iklim felaketine karşı mücadelede her yerdeki insanlarla birlik içindedir. Müzakerecileri, hepimizin iyiliği için ileriye doğru cesur adımlar atmaya çağırıyoruz “dedi.

Paylaş