Petrol OPEC+ toplantısının etkilerinin azalmasıyla sakinleşiyor

5
Brent petrol
reklam alani

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan’ın OPEC+’nın son kesintilerine tamamen uyulacağını ve uzatılabileceğini söylemesiyle üç günlük kaybının ardından yatay seyretti.

Küresel gösterge brent, önceki üç seansta yüzde 6’dan fazla düştükten sonra varil başına 78 doların üzerinde tutunurken, ABD ham petrolü 73 doların üzerinde işlem gördü. Suudi Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, Bloomberg News’e yakın zamanda karar verilen kesintilerin ilk çeyrekte beklenen stok artışının “üstesinden geleceğini” ve ihtiyaç duyulması halinde 2024 yılına kadar devam ettirilebileceğini söyledi.

Yatırımcılar gönüllü kesinti paketinin ne kadar tam olarak uygulanacağı konusunda ikna olmaması nedeniyle ham petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve ortaklarının geçen haftaki toplantısından bu yana aşağı yönlü baskı altında kaldı. Analistler, yatırımcıların kesintilerin uygulanmasına ve etkisine ilişkin kanıtları görmesi gerektiğini söyleyerek grubun artan yedek kapasitesinin altını çizdi. Toplantı birkaç gün ertelendi ve iç anlaşmazlıklar yaşandı.

Mizuho Bank Asya ekonomi ve strateji başkanı Vishnu Varathan, “OPEC’in daha kırılgan iç dinamikleri bağlamında uyum şüpheleri var. Toplantının ardından OPEC dışı arzın artmasının yanı sıra jeopolitik kuyruk riskleri ve talebin azalması görüldü” dedi.

Paylaş