Petrol OPEC’e dair beklentilerle kazancını korudu

6
Brent petrol
reklam alani

Petrol, yatırımcıların arza ilişkin yüksek riskli OPEC+ toplantısına geri sayması ve Fed’in faiz oranlarını artırmayı bitirdiğine dair işaretleri değerlendirmesiyle bir haftanın en büyük kazancını korudu.

Küresel gösterge Brent, Salı günü yüzde 2’den fazla yükseliş kaydettikten sonra varil başına 82 doların altında işlem gördü. ABD ham petrolü ise 77 doların altında kaldı. Delegelere göre OPEC+ grubu, 2024 politikasını belirlemek üzere Perşembe günü çevrimiçi olarak toplanacak, ancak bazı Afrikalı üyeler için üretim kotaları konusundaki anlaşmazlığı henüz çözemedi.

Ham petrolün yükselişi, ABD para biriminin Bloomberg göstergesinin Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemesi ile birlikte dolardaki düşüşle desteklendi. Başkan Christopher Waller dahil olmak üzere Fed politika yapıcılarının yorumları, merkez bankasının faiz artırımlarını durdurmaya hazır olduğunu ileri sürdü. Doların zayıflaması emtiaları denizaşırı alıcılar için daha cazip hale getiriyor.

Singapur’daki IG Asia Pte pazar stratejisti Yeap Jun Rong, “ABD doları, petrol fiyatlarının büyük ölçüde desteklediği güvercin beklentiler nedeniyle düşüşe geçti. Bu arada “tüm gözler bloğun fiyatları desteklemek için daha fazlasını yapıp yapamayacağı üzerinde olacak” dedi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu dışındaki ülkelerden gelen arzın artmasıyla arka arkaya aylık düşüş eğilimini sürdürüyor ve bu da grup ve müttefikleri üzerindeki daha derin üretim kesintileri yönündeki baskıyı artırıyor. Uluslararası Enerji Ajansı bu ayın başlarında küresel ham petrol piyasasının gelecek yıl tekrar fazlaya dönme yolunda olduğunu söyledi.

Bu arada ABD’de, endüstri tarafından finanse edilen Amerikan Petrol Enstitüsü, rakamlara aşina olan kişilere göre ülke çapındaki stokların geçen hafta 817 bin varil düştüğünü bildirdi. Cushing’deki stoklar da azaldı. Çarşamba günü ilerleyen saatlerde hükümet verileriyle doğrulanırsa bu, hem ulusal düzeyde hem de önemli petrol depolama merkezindeki seviyelerde altı hafta içinde görülen ilk düşüş olacak.

Paylaş