İktisatbank’ın piyasa analizi: Gözler, FED’in politika görünümünü etkileyecek TÜFE verisine çevrildi

5
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 14 Kasım 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Gözler, FED’in politika görünümünü etkileyecek TÜFE verisine çevrildi” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 14 Kasım 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Türk mali piyasalarında özellikle de hisse senedi piyasalarında ön görümüze paralel dün sert bir satış yaşandı. Uzun bir süredir hisse senetlerine temkinli bir şekilde yaklaşıyorduk. Hatırlanacağı üzere bir dönem enflasyondan kaçan ve finansal okuryazarlığı da göreceli olarak az lâkin halka arzlarda birkaç tavan peşinde koşan kalabalıkların çılgınlığı ile yürüyen borsa, son dönemlerde yeni para girişinin eksikliğinde ‘limoni’ bir görünüm arz ediyordu.

Öte yandan, dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, son açıklanan TCMB verilerine göre, 3 aya kadar vadeli TL mevduat faiz oranının, ortalamada, yüzde 44,50 seviyesine yükselmesi, TL’nin piyasa faizi olan 2 yıl vadeli gösterge devlet tahvilinin bileşik faizinin de, yüzde 42 seviyesine yükselerek cezbedici seviyelere gelmesi ile hisse senedi piyasalarına yönelen paranın da bir kısmının sabit getirili enstrümanlara geri dönmesi, su kaçıran havuzun daha da süratli bir şekilde boşalmasına neden oldu. Buraya kadar bilmediğimiz bir konu yok.

Lâkin, dün bültenimizde de belirttiğimiz üzere, Koç Holding’in batarya fabrikası yatırımı için Ford ve LGES ile imzaladığı niyet mektubu feshetmesi ve dahası Citigroup’un Türk banka hisse senetlerine ilişkin açıkladığı rapor (Garanti ve YKB için önerisini “tut”tan “sat”a çekerken Akbank için ise “al”dan “tut”a çekti) tuz biber oldu. Dahası, geçen haftadan bu yana gündemi meşgul eden yargıda yaşananların da yol açtığı güven kaybı eklenince BIST100 ana endeksi günü yüzde 2,6; bankacılık endeksi ise (XBANK) ise günü yüzde 3,3 aşağıda tamamladı.

Paylaş