Petrol piyasasında arz kesintisi gündemi

3
Petrol
reklam alani

Petrol, Suudiler ve Rusların arz kesintilerini yeniden onaylamalarının ardından yükseldi.

Petrol, Suudi Arabistan ve Rusya’nın yıl sonuna kadar günde 1 milyon varilden fazla petrol arzı kısıtlamasına sadık kalacaklarını yeniden teyit etmesiyle yükseldi.

Küresel gösterge Brent ham petrolü varil başına 85 doların üzerinde işlem görürken, ABD ham petrolü 81 dolara yakın. OPEC+’nın ağır toplarının Pazar günkü duyurusu, İsrail-Hamas savaş priminin azalması ve zayıf küresel talebe ilişkin endişelerin petrol fiyatlarını geçen hafta yüzde 6’dan fazla düşürmesinin ardından geldi.

Ham petrol, Orta Doğu’daki gerilim ile yükseldi, ancak savaşın kontrol altında kalması ve dünya petrolünün yaklaşık üçte birinin kaynağı olan Orta Doğu’daki arzın kesintiye uğramaması nedeniyle bu kazanımlar artık neredeyse tamamen ortadan kalktı.

Çatışmanın bölgeye yayılma ihtimali hâlâ mevcut olsa da, zayıflayan küresel ekonomik görünüm artık fiyatların ana etkeni haline geldi. ABD’de stoklar artarken, Çin imalatında geçen ay yaşanan sürpriz daralma dünyanın en büyük petrol ithalatçısında toparlanmaya ilişkin soruları gündeme getirdi.

Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari, “Çatışma risk primini ortadan kaldırdığı ve ekonomik hissiyatla dengelendiği için ham petrol için muhtemelen yavaş ve inişli çıkışlı bir yeniden kalibrasyon olacak. Göreceli kesin olan tek şey arz tarafında; OPEC+ üretim hedeflerini yıl sonuna kadar sabit tutuyor” dedi.

Paylaş