Kıbrıs’taki Rus topluluğu Putin’e “yeniden aday olması için” çağrı yaptı

2
Putin: Komşularımıza karşı kötü bir niyetimiz yok
reklam alani

Kıbrıs’ın Rusça konuşan topluluğu, Vladimir Putin’i 2024 Rusya başkanlık seçimleri için aday göstermeye çağıran bir çağrı hazırladı.

Rus Yurttaşlar Koordinasyon Konseyi Başkanı Dmitry Apraksin, Rusya Kıbrıs Büyükelçisi Murat Ziazikov’a bir çağrıda bulundu.

Kıbrıs’ın Rusça konuşan topluluğu, Vladimir Putin’i 2024 Rusya başkanlık seçimleri için aday göstermeye çağıran bir çağrı hazırladı.

TASS muhabirinin bildirdiğine göre belge, Rusya Bilim ve Kültür Merkezi’nde Ulusal Birlik Günü vesilesiyle düzenlenen etkinliğin katılımcıları tarafından oybirliğiyle desteklendi.

“Tarihin şu anki dönüm noktasında, Rusya’nın ve vatandaşlarının çıkarlarını koruyabilecek, devletimizin güvenliğini sağlayabilecek, Batı’dan gelen varoluşsal bir tehdit karşısında çok uluslu halkımızın birliğini koruyabilecek kişi yalnızca Vladimir Putin’dir, bu yüzden onu yeni bir başkanlık dönemi için aday göstermeye çağırıyoruz”, diyor başvuruda.

Metni okuduktan sonra Kıbrıs Rus Yurttaşları Koordinasyon Konseyi (КСРС) Başkanı Dmitry Apraksin, başvuruyu Rusya Kıbrıs Büyükelçisi Murat Ziazikov’a teslim etti.

Apraksin TASS muhabiriyle yaptığı röportajda, “Kıbrıs’taki yurttaşlarımızla sürekli iletişim halindeyiz ve onların büyük çoğunluğu bugün Putin’in alternatifi olmadığına inanıyor” dedi. KSRS Başkanı, “Adaylığını mutlaka öne sürmesi gerektiğine inanıyoruz” diye ekledi.

KIBRIS’IN RUSÇA KONUŞAN TOPLULUĞU 100 BİNDEN FAZLA

“Kıbrıs’ın Rusça konuşan topluluğunun sayısı 100 binden fazladır. Bu onların yasal hakkıdır” diye vurgu yapan Rusya Büyükelçisi, belgenin mutlaka Moskova’ya gönderileceğini de sözlerine ekledi. Rus diplomatik misyonunun başkanı, toplumun Başkan Putin’e yaptığı çağrının “yurt dışında yaşayan yurttaşların Rusya’nın kaderine kayıtsız olmadıklarının kanıtı olduğunu” kaydetti.

Büyükelçi, “Bu girişim, Kıbrıs’ta yaşayan Ruslarla görüşmelerimde birden fazla kez duyduğum her şeyi yansıtıyor” diye devam etti.

Zyazikov, “Onların birçoğu sürekli olarak Rusya Federasyonu genelinde ayrılıkçılığa, aşırıcılığa ve terörizme engel olan, ülkemizin çöküşünü önleyen, yenilikçi ve rekabetçi hale getiren kişinin Vladimir Putin olduğunu, kendisinin (Putin’in) sözünü yerine getiren, yurttaşlarını zor durumda bırakmayan birisi olduğunu söylüyor” diye vurguladı. Rus diplomatik misyonunun başkanı, Putin’e yapılan çağrının tam olarak Rusya’nın uzun süredir devam eden bir dostluğa sahip olduğu ve Rusça konuşan büyük bir diasporanın yaşadığı Kıbrıs’ta yapılmış olmasını sembolik olarak değerlendiriyor.

Rusya Büyükelçisi, “Yurttaşlarımızın bu kadar aktif yurtsever tutumu, Rus diplomasisinin kendi ulusal çıkarlarını ve geleneksel değerlerini takip etmek, çok kutuplu bir dünya inşa etmek gibi temel ilkeleriyle tamamen uyumludur” diye ekledi.

Etkinlikte hazır bulunan Kıbrıslılar girişimi sıcak bir şekilde desteklediler.

Uluslararası Rusofil Hareketi koordinasyon konseyi üyesi olan Mikis Philaniotis, “Rusya Devlet Başkanı seçimi elbette Rus halkının tercihidir, ancak Putin döneminde Rusya halkının çıkarlarını, manevi değerlerini ve adaletli dünya düzeni savunan güçlü bir devlet haline geldiği gerçeğini inkâr etmek mümkün değildir” diye konuştu.

RUSYA BAŞKANLIK SEÇİMLERİ 2024

Seçim mevzuatına göre, Rusya Federasyonu’ndaki başkanlık seçimlerinin Mart 2024’ün ortalarında yapılması gerekiyor.

Seçim tarihiyle ilgili nihai karar Aralık 2023’te Rusya Federasyon Konseyi tarafından verilecek ve bundan sonra siyasi partilerin seçim öncesi kongrelerini toplayıp resmi olarak aday göstermeleri gerekecek.

Putin, Rusya başkanlık seçimleri için adaylığını gösterip göstermeyeceğini henüz açıklamadı.

Paylaş