Uzman Psikolog Erkal: Çocuklarla ortak keyif alanları yaratmak çok önemli

4
Uzman Psikolog Erkal
reklam alani

Uzman Psikolog Deniz Erkal, okullarda akran zorbalığı ve şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi için ailelere tavsiyelerde bulundu. Erkal, “Birlikte zaman geçirmek, çocuklarla ortak keyif alanları yaratmak çok önemlidir” dedi.

Son dönemde okullarda öğrenciler arasında şiddet ve akran zorbalığı olaylarında artış yaşanıyor… Bunun yanında tam gün eğitim adı altında haftada 2 gün öğleden sonraları okulda kalan çocuklara yeterli aktivite olanağı sunulmamasından dolayı ‘kanlı para’ gibi şiddet içerikli oyunlara yönelim gözlemleniyor.

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulunan Uzman Psikolog Deniz Erkal, sosyal medyadaki zararlı içeriklerin çocukları şiddete teşvik edebileceğine dikkat çekti.

Uzman Psikolog Erkal, çocukların yaşlarına uygun olmayan online oyunları oynadığında, bu kapsamdaki televizyon ve YouTube programlarını izlediğinde algılarının olumsuz şekillenebileceğini belirtti.

“REKABET DUYGUSUNU DESTEKLEYEN SİSTEMLER ŞİDDET OLUŞUMUNA NEDEN OLUR”

Tüm suçu dijital dünyaya atıp sorumluluk almaktan kaçınılmaması gerektiğine vurgu yapan Erkal, “Okullarda ve aile içerisinde artan, rekabet duygusunu destekleyen sistemler de şiddet oluşumuna neden olur” dedi.

Erkal, akran zorbalığının çoğunlukla hiç fiziksel şiddet içermeyen, fakat kişiyi duygusal olarak çok zorlayan birtakım davranışları içerdiğini belirterek, “Psikolojik şiddet çoğu zaman fiziksel şiddete göre, daha uzun süren ve daha yıkıcı bir şiddet türüdür” ifadelerini kullandı.

Aile içerisinde geçirilen kaliteli zamanın ve duygu geçişini sağlayan diyalogların azaldığına da dikkat çeken Erkal, “Aile üyelerinin birlikte zaman geçirmesi, birlikte bir şeyler üretmesi, hem anne babanın hem de çocuğun geçirdikleri zamandan keyif almaları kadar iyileştirici pek az şey vardır” diye konuştu.

DOĞRU SOSYAL MEDYA KULLANIMI EĞİTİMLERİ…

Erkal, okullarda doğru sosyal medya kullanımıyla ilgili yeterli eğitimin müfredata dahil olduğunu düşünmediğini ifade ederek, “Verilen eğitimler de bilinçli öğretmenlerin inisiyatifi ile yapılıyordur” açıklamasında bulundu.

Okullardaki sosyal aktivite olanaklarını da değerlendiren Erkal, bu anlamında özel okullar ve devlet okulları arasında çok ciddi bir fark olduğunu ifade etti. Erkal, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Özel okulların maddi imkanları olduğu için çok çeşitli faaliyetleri öğrencilerine sunabiliyorlar. Ancak devlet okullarında okuyan öğrencilerin böyle bir şansları yok. Oysa aynı fırsatlar devlet okullarda okuyan çocuklara da sunulabilmeli. Böylelikle çocuklar akademik performans gerektiren işler dışında da okullarında zaman geçirecek, dayanışmayı, birlikte bir şeyler üretmeyi ve bundan keyif almayı öğreneceklerdir.”

“ÇOCUKLARLA ORTAK KEYİF ALANLARI YARATMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Uzman Psikolog Erkal, öğrenciler arası şiddet olaylarının önüne geçebilmek adına ailelere de bazı tavsiyelerde bulundu. Erkal, ailelerin, çocuklarının sosyal medyada neler yaptıklarını, hangi oyunları kimlerle oynadıklarını mutlaka denetlemeleri gerektiğine vurgu yaptı.

“Ayrıca ailelerin çocuklarını en geç 5 yaştan itibaren düzenli olarak yapabilecekleri bir spor koluna teşvik etmeleri ve bu konuda istikrarlı olmaları gerekiyor” diyen Erkal, birlikte zaman geçirmenin, çocuklarla ortak keyif alanları yaratmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Erkal, öğretmenlere ise ‘çocuklarla dayanışmaya dayalı bir ilişki kurma’ önerisinde bulundu. Erkal, bir otorite figürü olmak yerine, bir ekip ruhu yaratmanın hem akademik hem de sosyal gelişimde çok daha işlevsel olduğunun unutulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Paylaş