İthalat yasağı kaldırılan puff barlar insan sağlığını tehlikeye atıyor

7
KTTB Başkanı Özant
reklam alani

‘Puff bar’ olarak bilinen tek kullanımlık elektronik sigaranın satış ve ithalatındaki yasağını kaldırılması kararı olayı sağlık boyutunu da gündeme getirdi. Kıbrıs Postası’na konuşan KTTB Başkanı Özant, kararı kabul etmediklerini ifade ederken, nikotin içeren her türlü ürünün zararlı olduğuna vurgu yaptı.

Bakanlar Kurulu, Resmi Gazete’de yayımlanan Buharlı Nikotin Ürünü (Likit Sigara) Emirnamesi’ni onaylayarak kamuoyunda ‘puff bar’ olarak bilinen, tek kullanımlık elektronik sigaranın satış ve ithalatındaki yasağını kaldırdı.

Uzmanlar, yasağın kaldırılmasının ardından ülkede daha yaygın kullanılması beklenen kullan-at tipi elektronik sigara puff barın insan sağlığını tehlikeye attığını belirtiyor.

“BU KARARI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

İçeriğinde pek çok kimyasal madde barındıran ve başta akciğer olmak üzere organlarda ciddi hasarlara yol açan puff barın serbest kullanımı konusunda Kıbrıs Postası’na konuşan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Dr. Ahmet Özant, bu kararı kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

KTTB Başkanı Dr. Özant, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna vurgu yaparak, “Tütün doğal formunun dahi toksit olduğu ve kanserojen maddeler içerdiği bilinmektedir. Öldürücü etkileri yanında kronik pek çok rahatsızlığa neden olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi.

“NİKOTİN İÇEREN HER ÜRÜN ZARARLIDIR”

Nikotin içeren her ürünün zararlı olduğuna dikkat çeken Özant, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Zararı azaltılmış ürün endüstrisi tarafından elektronik sigara, üretilmiş yeni nesil tütün ve nikotin ürünlerinin sigaraya göre daha az zararlı ürünler olduğu bilimsel olarak kesin kanıtlanmamıştır. Yapılan çalışmalarda gençlerin elektronik sigaraya tatlandırıcı aromalar nedeniyle başladıkları, KOAH hastalığında sigaraya bağlı ürünlerde ortaya çıkan Tomografik değişikliklerin elektronik sigara kullanıcılarında erken dönemde başladığı kanıtlanmıştır.”

“SAĞLIKLI OLMAK İÇİN SİGARAYI ALTERNATİFSİZ BIRAKMAK GEREKİR”

Dr. Özant, elektronik sigara ve nikotin içerikli ürünlerin sigaraya güvenli bir alternatif olmadığı gerçeğinin bilimsel çalışmalarla ortaya konduğunu belirterek, “Sağlıklı olmak için sigarayı alternatifsiz bırakmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Kapalı alanlarda sigara içilmesi yasağının dahi denetlenmediğini ve bu yönde hiçbir cezai yaptırımın uygulanmadığını söyleyen Özant, “Nikotin kullanımı azaltmaya yönelik önlemler alınması yerine bu şekilde çeşitlendirilerek gençleri özendirici ürünleri ülkemizde artmasına yönelik kararları kabul etmemiz mümkün değildir” diye konuştu.

Paylaş