İktisatbank’ın piyasa analizi: Petrol fiyatları 93 dolara kadar sıçradı

4
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 19 Ekim 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı dün 93 dolara kadar yükselerek son 8 günde yüzde 11’den fazla değer kazandı” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 19 Ekim 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Ortadoğu bölgesi petrolün kullanılmasının yaygınlaşması ile bir türlü huzur yüzü görmedi. Bu husus bizzat İngiltere’de başbakanlık da yapmış Winston Churchill’in 1936 yılında Avam Kamarası’nda söylediği “Bir damla petrol, bir damla kandan daha değerlidir” sözü ile daha da tehlikeli bir hâl alarak günümüze kadar ulaştı. Ortadoğu’da petrol nedeniyle milyonlarca insan hayatını bugüne kadar yaşanan savaşlarda kaybederken, milyonlarcası yaralanıp ömür boyu sakat kalırken, bir o kadar da çocuk maalesef yetim kaldı. Hâlâ da bu ölümler hız kesmeden devam ediyor.

İsrail ile Hamas arasında patlak veren savaş ardından özellikle salı günü Gazze’deki El Ehli Hastanesi’ne yönelik saldırıyla ilgili taraflar hâlen daha birbirlerini suçlarken, yüzlerce insanın hayatını kaybetmesi sonrasında küresel mali piyasalarda artan jeopolitik tansiyonun etkilerini dün gün boyu izledik. Bu bağlamda, güvenli liman arayışının da etkisi ile brent cinsi ham petrol, altın ve dolar yeniden yatırımcıların akınına uğrarken, hisse senetleri ve amiral gemi ABD 10 yıllık devlet tahvilleri ise satışlara sahne oldu. 

Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı dün 93 dolara kadar yükselerek son 8 günde yüzde 11’den fazla değer kazandı. İran Enerji Bakanı’nın İsrail’e ambargo çağrısının etkili olduğunu gözlemliyoruz. Benzer bir şekilde, altının ons fiyatı 1,963 dolar seviyesine kadar yükselerek son 8 günde yaklaşık yüzde 9 değer kazandı. ABD’de salı günü açıklanan güçlü perakende satışlar verisi faiz patikası ile ilgili kafaların yeniden karışmasına neden olurken, 10 yıllık ABD tahvil getirisi son 7 günde yüzde 9’dan fazla yükselerek yüzde 5 seviyesine dayanmak suretiyle son 16 yılın zirvesine yükseldi.

Paylaş