Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda konuşacak: New York’taki toplantılarda hangi konular tartışılacak?

4
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
reklam alani

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bugüne kadar 12 konuşma yaptı. Erdoğan, bugün bir kez daha BM kürsüsünden mesajlarını uluslararası kamuoyuyla paylaşacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na hitap edecek. Bu, Erdoğan’ın Kurul’daki 13. konuşması olacak.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, bakanları ve delegasyonları bir araya getiren BM Genel Kurulu görüşmelerinin 78’incisi, bugün New York’ta başlayacak.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk kez 2005’te Türkiye Başbakanı olarak Kurul’a hitap etmiş; 2007, 2009 ve 2011 yıllarındaki toplantılara da aynı sıfatla katılmış; 12. Cumhurbaşkanı seçildiği 2014 yılından itibaren de aralıksız bu toplantılarda konuşma yapmıştı.

Erdoğan, 2014’teki 69. BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi’nin halen 5 olan daimi üye sayısının artması ve örgütte reforma gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Dünya beşten büyüktür” demişti.

Her yıl Eylül ayında BM Genel Merkezi’nde düzenlenen Genel Kurul toplantılarının 78. sine, 193 ülkenin üst düzey temsilcileri katılacak. Bugün başlayacak toplantılar, 26 Eylül’e kadar sürecek. Toplantılar yine BM üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla, bakanlarını ve delegasyonlarını bir araya getirecek.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER NEDİR, BM GENEL KURULU’NUN ÖNEMİ NE?

BM, İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesi sonrası 1945 yılında uluslararası barışı korumak amacıyla Türkiye dahil 51 ülke tarafından kuruldu.

Halen örgütün tam üye sayısı 193. Vatikan ve Filistin’in de BM’de özel statüleri var. BM’nin en yeni üyesi ise 2011’de örgüte katılan Güney Sudan.

BM Genel Kurulu, örgütün neler yapması gerektiğine karar verilen ana toplantı. 193 BM üyesinin tümü sadece Genel Kurul’da temsil ediliyor.

Genel Kurul her Eylül ayında BM’nin New York’taki merkezinde toplanıyor.

BM Genel Kurulu’nun 78. oturumu 5 Eylül’de başladı. Ancak liderlerinin çoğu 18 Eylül’den itibaren ana toplantılara katılmaya başladı.

BUGÜN 13’ÜNCÜ KEZ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURULU’NA HİTAP EDECEK

BM Genel Kurulu’nda bugüne kadar 12 konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün bir kez daha BM kürsüsünden mesajlarını uluslararası kamuoyuyla paylaşacak.

Erdoğan, BM Genel Kurulu’na ilk kez 2005’te “Başbakan” sıfatıyla hitap etmişti.

Paylaş