Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşecek

5
Erdoğan Guterres
reklam alani

BM Genel Kurulu görüşmelerinin 78’incisi, bugün New York’ta başlayacak. Görüşmeler kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşecek. Rum basını, Guterres’in, Erdoğan ile yapacağı görüşmede temsilci atanmasını kabul edip etmediğini soracağını yazdı.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, bakanları ve delegasyonları bir araya getiren BM Genel Kurulu görüşmelerinin 78’incisi, bugün New York’ta başlayacak.

BM Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde bugünden başlayarak hafta sonuna kadar devam edecek dört (3+1) görüşmenin, Kıbrıs sorununun ileriki adımlarını belirleyeceği ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi, üç görüşmenin merkezinde, sırasıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşecek olan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bulunduğunu yazdı.

GUTERRES- ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ KIBRIS SAATLİYE 22.50’DE YAPILACAK

Haberde, Hristodulidis-Tatar-Guterres görüşmesinin yapılıp yapılmayacağının ise bugünkü Erdoğan-Guterres görüşmesine bağlı olduğu ifade edildi. Erdoğan ile Guterres görüşmesi Kıbrıs saatiyle 22.50, New York saatiyle 13.50’de gerçekleşecek.

Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasındaki görüşmenin de öneme sahip olduğunu yazan gazete, esas istenilen unsurun Erdoğan’ın, Kıbrıs sorununa ilişkin özel temsilcinin atanmasını kabul etmesi olduğunu da belirtti.

Gazete, Rum Haber Ajansı KİPE’nin atıfta bulunduğu diplomatik kaynaklara dayanarak, BM Genel Sekreteri’nin, Erdoğan ile yapacağı görüşmede temsilci atanmasını kabul edip etmediğini soracağını yazdı.

Habere göre aynı kaynaklar, BM Genel Sekreteri’nin özel temsilci atamasını ileriye götürme konusunda olumsuz bir düşünce olması durumunda, atamanın müzakerelerin yeniden başlaması anlamına gelmemesine bağlı olarak nasıl gerekçelendirileceğinin de önemli olduğuna vurgu yaptılar.

Aynı kaynaklar, BM Genel Sekreteri ile cumartesi günü görüşecek olan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “Türkiye’nin yönlendirmesi olmaksızın kararlar vermeyeceğini” iddia etti.

Gazete, haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, “BM Genel Sekreteri’nin Erdoğan ile yapacağı görüşmeyi önemli olarak addettiği” şeklindeki açıklamasına da yer verdi.

HRİSTODULİDİS 16.30’DA BM GENEL KURULU’NDA KONUŞACAK

Politis gazetesi ise ilgili haberleri “New York’ta Kritik Görüşmeler Başlıyor-Bugün Guterres-Erdoğan Yarın İse Miçotakis-Erdoğan” başlıklarıyla aktarırken BM Genel Sekreteri’nin gerçekleştireceği görüşmelerin özel temsilci atanmasının ileriye götürülüp götürülmeyeceği noktasında oldukça önemli olduğunu yazdı.

Gazete aynı haberinin içerisinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in Kıbrıs saatiyle 16.30’da BM Genel Kurulu’nda konuşacağını da anımsattı.

Haravgi gazetesi ise “Guterres Cuma Günü Hristodulidis Ertesi Gün ise Tatar İle Görüşecek” başlığını kullandı.

HRİSTODULİDİS LEYEN İLE GÖRÜŞTÜ

Fileleftheros gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in New York’taki BM Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis’in bugün ise Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile de görüşmesi bekleniyor.

Paylaş