İktisatbank’ın piyasa analizi: Çin ve Rusya ekseninde artan risklere Arjantin de katıldı

3
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 15 Ağustos 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Çin ve Rusya ekseninde artan risklere Arjantin de katıldı” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 15 Ağustos 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Mali piyasalar Çin ve Rusya eksenli haberlerin gölgesinde haftaya biraz keyifsiz bir seyir ile başladı. Günlerdir Çin kaynaklı gelişmeleri kaleme alıyoruz. Dünya enflasyon problemi ile boğuşurken Çin’de fiyatların gerilediğini gösteren son veriler ile ‘deflasyon’ gündeme gelirken, azalan ihracat ve ithalat rakamları keyifleri kaçırıyor. Yetmezmiş gibi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde, gayrimenkul geliştirme şirketi Country Garden’ın borç problemleri, yurtiçi tahvillerinin işlemlerinin durdurulmasıyla derinleşirken, şirketin hisseleri oldukça sert bir gerileme ile tarihi dip seviyelere düştü.

Çin’de yaşanan son gelişmeler, sektörde ve ekonomide yakın zamanda toparlanma olacağına ilişkin tahminleri de epey zayıfladı. Şöyle ki, Çin ekonomisinin temellerinden birini oluşturan gayrimenkul sektöründe yaşanan sorunlar, satışların düşmesi ile baş gösteren likidite darlığı ve 2021’den beri bir dizi gayrimenkul geliştirme şirketinin temerrüde düşmesi endişe yaratıyor. Hûkümetten beklenen mali destek şayet sağlanmadığı durumda, gayrimenkul şirketinin iflasın eşiğine gelebileceğine dair artan inanışlar o coğrafyada havanın daha da bozmasına neden olabilir. Bir son dakika haberi olarak yaşanan büyüme kaygıları ve deflasyon riskine paralel Çin Merkez Bankası bu durum karşısında sürpriz bir şekilde bu sabah faiz indirimine gitti.

Gerek Çin ekseninde cereyan eden sorunlar, gerekse de Japon Yen’in yeniden değer kaybetme sürecine girmesi ile Asya piyasaları üzerindeki baskı da artıyor. Uzun bir süredir, Japonya’nın izlediği ilginç para politikası, tahvil faizlerini düşük tutmak suretiyle (getiri eğrisi kontrolü) ekonomiyi canlandırma gayretleri karşısında değer kaybetme potansiyeli yaşayan YEN’e dikkat çekiyoruz. YEN dün dolar karşısında teknik mânâda önem arz eden 145 seviyesini geride bırakırken, 2022’nin Ekim ayında test ettiği 152 dolar seviyesine gözünü diktiğinden endişe ediyoruz.

Rusya cephesinde ise dün bültenimizde yer verdiğimiz üzere, Palau bandıralı Şükrü Okan adındaki kargo gemisine Karadeniz’de uyarı ateşi açılması risk algısını bozdu. Akabinde, Ruble’nin değer kaybının dolar karşısında psikolojik 100 seviyesini aşması ve savaştan bu yana son 17 ayın en düşük seviyesine gerilmesi ardından Rusya Merkez Bankası Ruble’nin sert değer kaybı karşısında olağanüstü faiz toplantısı kararı aldı! Ruble yılbaşına göre dolar karşısında %27, Çin Yuan’ı karşısında ise %23 değer kaybetti.

Öte yandan, Arjantin’de aşırı sağcı popülist aday Milei’nin açıklamaları dikkat çekti. Arjantin’de düzenlenen ön seçimlere ABD eski Başkanı Trump’a hayranlığını sıklıkla dile getiren Milei damgasını vurdu. Aşırı sağcı ve popülist görüşleriyle bilinen Milei, Arjantin Merkez Bankasının kapatılmasını Peso’nun Dolar ile değiştirilmesini savunan değişik görüşleri ile ön plana çıkan biri. Arjantin’de genel seçimler 22 Ekim’de düzenleneceğini not edelim. Bu arada, Arjantin Merkez Bankası mali piyasalar üzerinde artan baskı nedeniyle, para birimini yaklaşık %18 oranında devalüe ederken, gösterge faiz oranının 21 puan artarak %118’e çıkacağını söyledi. 2020 yılında dolar karşısında 60 olan ARS, dün 350 seviyesini test etti!

Paylaş