Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Güney Kıbrıs’ta bugün temaslarda bulunacak

11
Yunanistan Başbakanı Miçotakis
reklam alani

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Yunanistan’da yaşanan yangın felaketi nedeniyle daha önce ertelediği Güney Kıbrıs ziyaretini bugün gerçekleştiriyor. Gazeteler Miçotakis’in, yeniden seçildikten sonra gerçekleştireceği ilk yurt dışı ziyaretinde, Kıbrıs sorunu, Türk-Yunan ilişkileri ve Türkiye-AB ilişkilerinde beklenen gelişmeler öncesinde Rum-Yunan koordinasyonu sağlanacağına işaret etti.

Alithia, Güney Kıbrıs’a bu sabah gidecek olan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’le görüşmek için Başkanlık Sarayı’na gitmeden önce “Timbo tis Makedonittisas” (Yunan Askerî Mezarlığı) ve Rum Merkezî Cezaevi avlusundaki EOKA’cı mezarlarını ziyaret edeceğini yazdı.

Habere göre Rum Başkanlık Sarayı’nda resmî törenle karşılanacak olan Miçotakis, Hristodulidis ile ortak basın açıklaması yapacak, önce baş başa, ardından da heyetler arası görüşmelere geçilecek. Miçotakis daha sonra Rum Meclis Başkanı Annita Dimitriu’yu makamında ziyaret edecek, Yunanistan’a dönmeden önce Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Yeorgios ile de görüşecek.

Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis, III. Makarios için dün düzenlenen anma töreninin ardından yaptığı açıklamada “Türkiye-Avrupa Birliği arasında ilerlemenin Kıbrıs sorunu ve Türk-Yunan ilişkilerinden geçtiğini” öne sürerek Miçotakis ile yapılacak görüşmenin ana gündemlerinden birinin Türkiye-AB ilişkileri olacağını söyledi.

Nikos Hristodulidis, Yunanistan ile çizgilerinin, yaklaşımlarının ve hedeflerinin ortak olduğunu, “canla başla Rum ve Yunan hükümetleri arasında anlaşmazlık bulmaya çalışanları hayal kırıklığına uğrayacaklarını” da sözlerine ekledi.

Öte yandan Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Yeorgios, Miçotakis’in, kendisini de ziyaret edeceğini hatırlatarak, “Görüşmemiz sırasında, Yunanistan’dan ve ulustan, ortak düşmanı püskürtmede yanımızda olmasını istediğimiz mesajını vereceğiz” dedi.

Fileleftheros “Nikos Hristodulidis-Kiriakos Miçotakis Yakıcı Ajandayla Yüz Yüze” başlığıyla manşete çektiği haberinde Hristodulidis’in dün yaptığı açıklamayla, Miçotakis ile Kıbrıs sorunundaki gelişmeler konusunda ilişkilerinin üzerinde bulutlar olduğu yönünde yaratılan izlenimi “Yunanistan’la çizgilerinin, yaklaşım ve hedeflerinin ortak olduğunu” söyleyerek dağıtmaya çalıştığını yazdı.

Haberde Kiriakos Miçotakis ile Hristodulidis’in Rum Başkanlık Sarayı’nda yapacağı uzun (daha öne 45 dakika süreceği bilgisi verilmişti) bir baş başa görüşmede Türkiye-AB, Kıbrıs sorunu ve Türk-Yunan ilişkileri üçgeninde meydana gelen gelişmeleri değerlendireceği hatırlatıldı.

Politis de haberi “Yunan Başbakan Kıbrıs’ta… Türkiye-AB ilişkileri Hristodulidis-Miçotakis Görüşmelerinin Ajandasında” başlığıyla manşete çekti, ikilinin Türkiye-AB, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorunu haricinde enerji ve mülteci konularını da ele alacağını ekledi.

Paylaş