İktisatbank’ın piyasa analizi: Türkiye’nin risk primi son 2 yılın en düşük seviyesinde

6
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

ktisatbank, 31 Temmuz 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi, 398 baz puana düşerek 8 Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 31 Temmuz 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan’ın genel hatları ile başarılı geçen enflasyon sunumu ardından TCMB Başkan yardımcılıklarına yapılan atamalar, geçen hafta Türk mali piyasalarının çehresini olumlu yönde değiştirdi. Genel kabul görmüş para politika uygulamalarına (ortodox) yeniden direksiyon kıran TCMB’nin yola güçlendirilmiş ve liyakat sahibi bir ekip ile devam edeceğinin anlaşılması yatırımcı güveninin tesis edilmesi ve kredibilite noktalarında çıtayı bir miktar yukarıya taşıdığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Para politikasının çok büyük bir kısmının iletişim, küçük bir kısmının ise eylem olduğu düşünülürse iletişim anlamında olumlu adımların atılması ardından, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, yabancı yatırımcının Türkiye ilgisine ilişkin olarak sosyal medya hesabından açıklama yaparak önümüzdeki üç yıl içinde artması beklenen Körfez ülkelerinden doğrudan yatırımlara dikkat çekti. Söz konusu doğrudan yatırımların (soğuk para) Türkiye’nin uygulamaya aldığı sıkı para politikası uygulamasının (faiz artırımı ve miktarsal sıkılaştırma) büyüme üzerindeki olumsuz etkilerini de yavaşlatacağını savundu. Hatırlanacağı üzere, geride bıraktığımız hafta, büyük bir yabancı ilgisi gören Koç Grubu’nun Yapı Kredi hisselerindeki kurumsal yatırımcılara 250 mio dolar tutarında arzı, MNG Kargo’nun DHL tarafından satın alınması ve Rönesans Enerji ile TotalEnergies arasındaki ortaklık Borsa İstanbul tarafında alımları desteklemişti.

Paylaş