İktisatbank’ın piyasa analizi: Türkiye Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığına atamalar olumlu

4
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 28 Temmuz 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Türkiye Merkez Bankası’nın başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alındı. Başkan yardımcılıklarına Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan getirildi” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 28 Temmuz 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Türkiye Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni ve ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan dün açıklanan yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nun ardından basın toplantısı düzenleyerek sorulara cevap verdi; görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.

Peşinen şunu itiraf etmeliyim ki, çok uzun bir süreden sonra kahvemi alıp televizyon karşısına geçerek Başkanı dinledim. Erkan, gelişmelere ‘rasyonel’ açıdan bakarak gerçekçi tespitler yapmak koşulu ile herkesin beğenisini kazandı.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığı, fiyat istikrarının önemi, şeffaflık gibi piyasaların ruhunu okşayacak önemli noktaların altını kalın bir şekilde defalarca çizerken, sıkılaştırmanın ‘kademeli’ bir şekilde güçlendirilmeye devam edileceğine yer verdi. Erkan, özellikle para politikasının sadeleştirilmesi noktasında attıkları adımların veri analizi ile sonuçlarını görmek istediklerine vurgu yaparken, orta vadeli enflasyon tahminlerini de gerçekçi şekilde güncelledi.

Bu bağlamda, 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e; 2024 yıl sonu tahmini yüzde 8,8’den yüzde 33’e yükseltildi. 2025 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 15 oldu. Para politikasında yapılan hatanın telafisini ne kadar uzun bir sürede sağlanacağını bir kez daha hep birlikte görmüş olduk. Buraya kadar olan kısmı ve sunumun içeriğini ilk kez tanıştığımız Sn. Erkan’ın hanesine olumlu olarak kaydettik. Lâkin, faiz oranlarında hızlı bir artırım yerine tercihin miktarsal sıkılaştırmadan yana kullanılacağını anlamamız yani oyunu daha fazla kredi kanallarının daraltılması üzerine inşa edilmesi bir miktar da olsa ağzımızda ‘acı’ bir tat bıraktı.

Paylaş