Narin Ferdi Şefik: Karma oy kalkmayacaksa, mevcut usulde yaşanan sıkıntılara çare düşünülmeli

3
reklam alani

Mevcut çarşaf liste düzeninde karma oyların önemli ölçüde yandığı, geçersiz pusula sayısındaki artış rakamlarına yansıyor. YSK Başkanı Narin Ferdi Şefik’e göre karma oy kalkmayacaksa, mevcut usulde yaşanan sıkıntılara çare düşünülmeli, çünkü oylar heba oluyor…

Karma oyun kaldırılacağı, UBP ile CTP’nin bu konuda anlaştığı kamuoyuna daha önce yansıdı ancak bu durumun tersi şekilde işleyeceği konuşuluyor ve karma oyun kaldırılmayacağı öngörülüyor.

Siyasilerin karma oyun kaldırılması konusunda “çark ettiği” konuşuluyor.

Öte yandan mevcut çarşaf liste düzeninde karma oyların önemli ölçüde yandığı, geçersiz pusula sayısındaki artış rakamlarına yansıyor.

Bu duruma ve yaşanan zorluğa Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Narin Ferdi Şefik dikkati çekti ve kendisinin dahi bir keresinde oyunu yakma durumuna geldiğini anlattı.

 “ALLAH SİZE ACISIN, DEDİĞİM OLDU…”

Konu hakkında katıldığı tv programında konuşan YSK Başkanı Ferdi Narin Şefik konu hakkında gerçeklere şu şekilde dikkati çekti;

“Çarşaf oy pusulasında mevcut olanaklarla oy kullanmak zaten zor. Ailedeki yaşlıların seçimden önce çalıştığını hatırlıyorum. Bazı arkadaşlarıma da Allah size acısın dediğimi hatırlıyorum…

Mevcut çarşaf sistemde karma oylar yanıyor. Çarşaf meselesinden önce KKTC’de oyların yanması gibi bir meselemiz yoktu. Ancak teknik olarak oy verirken çarşaf usulde karma oylar daha çok çok yanıyor ve bu beni üzüyor…”

“BEN YSK BAŞKANI OLARAK ÇARŞAFTA AZ KALSIN OYUMU YAKIYORDUM”

“Ben de bunu hem de YSK başkanı olarak yaşadım; okulda oy verirken ki kocaman bir kağıt ve sırada kalemlerin konması için boşluklar var. Az kalsın deliyordum kağıdı ve geçersiz oluyordu. Çarşaf listede özellikle de karma oy vermede yaşanan bariz sorunlar var.

Mevcut sistem devam edecekse, yani meclis buna karar verecekse çarşaf listede karma oy kullanma ile ilgili yaşanan sıkıntının çözümü için formül düşünülmeli…”

Paylaş