Avrupa Komisyonu’nun, Yeşil Hat Tüzüğü’ne değinmesi Rum gazetelerine haber oldu

4
Avrupa-Komisyonu-35_4-milyon-Euroluk-eylem-programini-onayladi_5d7f814e
reklam alani

Avrupa Komisyonu’nun, Yeşil Hat Tüzüğü’nün uygulanmasına ilişkin 2022 yılı raporu verilerine değindiği açıklaması, bugünkü bazı Rum gazetelerine de haber oldu.

Fileleftheros gazetesi, “İşgal Bölgeleriyle Ticaret Uçtu” başlığıyla yer verdiği haberinde, geçtiğimiz yıl Koronavirüs pandemisiyle ilgili kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasının, gerek iki taraf arasında yapılan geçişlerde, gerekse Yeşil Hat üzerinden yapılan ticarette önemli bir artış yarattığını yazdı.

Gazete, “İşgal Bölgelerine Yönelik Ticarette de Artış” ara başlığıyla yer verdiği haberinde ise, Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) verilerine göre, AB raporunda, Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a yönelik ticarette 2021 yılına kıyasla 2022 yılında yüzde 69 artış olduğunu ve 2021 yılında Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a yönelik yapılan ticaret rakamı 420 bin 253 Euro iken, bu rakamın 2022 yılında ise 711 bin 133 Euro’ya ulaştığının işaret edildiğini belirtti.

AB raporunun, Yeşil Hat üzerinden yapılan ticaretle ilgili engel ve zorlukları bir yıl için daha kayda geçirdiğini de yazan gazete, örneğin Kıbrıslı Türklerin, 7 buçuk ton üzerindeki iş araçlarının Güney Kıbrıs’a giriş yapamadıkları konusunda AB’ye protestolarda bulunduklarını iletti.

Konuyla ilgili haber Haravgi gazetesinde, “Yeşil Hat Aracılığıyla Yapılan Ticaret ve Geçişlerde Artış” başlığıyla yer alırken, Politis ise habere “2022 Yılında İki Toplumlu Ticarette Sıçrayış” başlığıyla yer verdi.

Paylaş