Gram altında yeni tarihi zirve

4
Altın fiyatları yatırımcıların risk duyarlılığının azalmasıyla yükselişe geçti
reklam alani

Altın, bu hafta birçok merkez bankasının faiz artışın gitmesi ve faizlerin uzun süre yüksek kalabileceğinin sinyallerini vermeleriyle Şubat’tan beri en büyük haftalık kaybına hazırlanıyor. Gram altın tarafında ise dolar/TL kurunun yükselmesiyle yeni tarihi zirve görüldü.

Altın, önde gelen merkez bankalarının enflasyonu düşürmek amacıyla daha uzun süre şahin duruşlarını korumaları gerektiğinin sinyallerini vermesinin ardından Şubat başından beri en büyük haftalık kaybına hazırlanıyor.

Spot altın ons başına bin 915 dolar seviyesinden işlem görüyor. Gram altın tarafında ise rekor serisi devam ediyor. Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın, dolar/TL kurunun 25,48 seviyesini görmesiyle bin 567 TL’ye yükselerek yeni tarihi zirvesine ulaştı. Gram altın rekor sonrası geri çekilerek bin 540 TL seviyesinden alıcı buluyor.

Değerli metal bu hafta yüzde 2,2 değer kaybetmesinin ardından yatay seyretti. Fed Başkanı Jerome Powell Perşembe günü bu yıl bir veya iki faiz artışına daha ihtiyaç duyulacağı görüşünü yineledi.

Bu açıklamalar sonrası iki yıllık tahvil getirilerini üç ayın en yüksek seviyesine çıkarken bu da faiz getirisi olmayan altın için olumsuz bir faktör olarak değerlendiriliyor.

Avrupa’da ise faiz artış kararları gelmeye devam ediyor. İngiltere Merkez Bankası ve Norveç Merkez Bankası, Perşembe günü yarım puanlık faiz hamleleriyle sıkılaştırmalarını hızlandırdı.

Bu kararlar geçtiğimiz hafta borçlanma maliyetlerini artıran ve Temmuz ayından muhtemelen başka bir artış daha yapacağının sinyalini veren Avrupa Merkez Bankası’nın ardından geldi.

Değerli metal, Mayıs sonlarında rekor bir seviye yaklaştığından bu yana yaklaşık yüzde 7 değer kaybetti. Yükselen faizler ve ABD’de bölgesel bankacılık krizinin hafiflemesi altının görünümü için olumsuz olsa da Fed’in kaynaklı bir resesyon ihtimalinin bir miktar destek sunabileceği değerlendiriliyor.

Paylaş