İktisatbank’ın piyasa analizi: Küresel mali piyasalar haftaya karışık seyirle başladı

5
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 20 Haziran 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Küresel mali piyasalar haftaya karışık seyirle başladı” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 20 Haziran 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Küresel mali piyasalar haftanın ilk iş gününe pek de sevimli bir başlangıç yapamadılar. Borsa İstanbul günü yüzde 3,8; bankacılık endeksi ise yüzde 3,5 düşüşle tamamladı. Hatırlanacağı üzere, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) perşembe günü beklenen sert faiz artırımının hisse senetleri daha doğrusu şirketler için pek de iyi bir haber olmadığını daha önce paylaşmıştık. Basit bir yaklaşımla, yeni dönemde paranın maliyetinin artacak olması, büyümede yavaşlama (talepte ise daralma) anlamına geliyor.

Cari dengede yaşanan bozulmayı da göz önüne aldığımızda, yeni dönemde faizinin yanı sıra kurun da yukarıya gideceği beklentisinin göz ardı edilmemesi gerekiyor. TCMB’nin faiz kararı kadar son dönemlerde peşi sıra gelen ve bankacılık sektörünü zorlayan kısıtlamaların da ne ölçüde kaldırılacağı veya gevşetileceği merakla bekleniyor. Takdir edeceğiniz üzere, hastaya verilen bir avuç dolusu ilacın bir anda kesilmesi her ne kadar sağlıksız olsa da, kredi kanallarının etkin ve verimli çalışmaması ticari hayatı olumsuz etkiliyor.

İçeride çok açık bir şekilde görüleceği üzere gözler tamamen perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına çevrilmiş durumda. Hatta uzun bir süreden sonra PPK kararını ve karar sonrası açıklanacak politika metni büyük bir titizlikle takip edeceğiz. TCMB’nin faiz oranlarını nereye kadar yükselteceği hararetli tartışmalara sahne olsa da, piyasa cephesinde oluşan beklenti politika faizinin yüzde 8,5 seviyesinde yüzde 20-25 aralığına yükseltileceği yönünde. Her ne kadar piyasada iş gören faizler yüzde 40 seviyesine yakın olsa da, TCMB’nin U dönüşü ile ortodox politikalara geri dönüyor olması bile olumlu karşılanacaktır. Bunu, kurda düşüş beklentisi olarak da okumamak gerektiğinin peşinen altını çizelim.

Paylaş