İktisatbank’ın piyasa analizi: ABD’den 5 yıl sonra Dışişleri Bakanı düzeyinde Çin’e ilk ziyaret

4
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 19 Haziran 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, iki ülke arasında şubattaki “casus balon” krizi nedeniyle iptal ettiği Pekin ziyaretini 4 ay sonra gerçekleştirdi” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 19 Haziran 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, iki ülke arasında şubattaki “casus balon” krizi nedeniyle iptal ettiği Pekin ziyaretini 4 ay sonra gerçekleştirdi. Blinken, ABD Başkanı Joe Biden’ın 2021’in başında göreve gelmesinden bu yana Pekin’e gelen en üst düzey yetkili ve 5 yıl sonra Çin’i ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı oldu. ABD’li Bakan, Çinli mevkidaşı Çin Gang ile görüşmesinde, iletişim kanallarını açık tutmanın ve diplomasinin önemine dikkati çekerken, Çinli Bakan ise Tayvan sorununun ilişkilerdeki en belirgin risk olduğunu vurguladı.

Geride bıraktığımız haftayı, yurt dışında merkez bankası faiz kararları ve enflasyon verileri, içeride ise yeni ekonomi takımının alacağı kararlara yönelik beklentiler domine etti. FED’in geçici de olsa frene basması lâkin üyelerin kafa karıştıran açıklamaları, öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,50’ye yükseltmesi ve bankanın çeyrek asırlık mevcudiyetindeki en hızlı parasal sıkılaştırma adımını sürdürerek temmuz ayında tekrar hareket edeceğini söylemesi ortak para birimini yükseltti.

Şahin ECB’ye paralel, EUR dolar karşısında geride bıraktığımız hafta neredeyse yüzde 2 değer kazanarak 1,0940 seviyesini test etmek suretiyle son 5 haftanın zirvesine yükseldi. Teknik manada yukarıda 1,11 seviyesi görünüyor. Öte yandan, kraliyet aslanı sterlin, işsizliğin düştüğü ve ücretlerin artmaya devam ettiğini gösteren makro ekonomik veriler ardından İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) henüz işinin bitmediğini anlaşılması ile 1,28 seviyesinin üzerine yükselerek son 14 ayın zirvesini test etti; 1 yıl vadeli İngiltere devlet tahvili getirisi yüzde 5 seviyesini aştı. Politika faizi yüzde 4,50 olan İngiltere Merkez Bankası’nın perşembe günü 25 baz puan faiz artıracağına yüzde 86 ihtimal tanınırken (son 15 yılın zirvesi), önümüzdeki aylarda en az 4 kez daha 25 baz puan artırıma giderek politika faizini yüzde 5,75 – yüzde 6,00 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Sterlin pozitif tonumuzu korumaya devam ediyoruz.

Hisse senedi piyasalarının FED’in Haziran’da faiz artırımına gitmeme kararını alkışladığı bir haftanın ardından, bu hafta Çin Merkez Bankası kararı ve Powell’ın konuşmasından önce yeni haftanın temkinli bir şekilde başladığını görüyoruz. FED yetkililerinin şahin tonu ve meşhur nokta grafiğin (dot plot) yılın geriye kalanında iki kez daha olmak üzere faiz artırımına işaret etmesi sonrasında iyimserliğin bir nebze de olsun törpülendiğini görüyoruz.

Paylaş