Koyun keçi çiçek hastalığı Mağusa’dan sonra Lefkoşa’da!

13
reklam alani

Haftalardır ekonomik zorluk ve ilgili Tarım Bakanlığı ile müzakereleri şimdilik sonuçsuz kalan ve başta yem olmak üzere döviz bazlı krizlerle mücadele eden hayvancılar şimdi de geçtiğimiz haftalarda Mağusa’da iki hayvan işletmesinde görülen koyun keçi çiçek hastalığı ile mücadele ediyor. Hastalık, bu defa da Lefkoşa’da görüldü…

Gazimağusa Organize Hayvancılık Bölgesi’nde, iki adet küçükbaş çiftliğinde ‘Koyun Keçi Çiçek Hastalığı’ tespit edildiğinden dolayı 28 Mayıs Cuma akşamı iki hayvan işletmesinde üç bölge karantinaya alınmıştı.

Kısa süre sonra ise hastalığın yaygınlaşması sebebi ile Gazimağusa’da 264 işletmede, 15 bin küçükbaş hayvan ile bin 200 büyükbaş hayvan karantinaya alınmıştı…

Koyun keçi çiçek hastalığının yaygınlaşmasının ardından ise Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz konu ile ilgili şu şekilde konuşmuştu:

‘2020 YILINDA AYNI HASTALIK KARPAZ’DA GÖRÜLMÜŞTÜ BU NEDENLE TECRÜBELİYİZ’

“Hastalığın Gazimağusa Organize Hayvancılık Bölgesi’nde iki işletmede saptandı. Hastalığın yayılmaması için 3 bölgede karantina ilan ettik, geniş alanlı çalışıyoruz. Karantina 240 işletme ve 15 bin küçükbaş hayvan ile 24 işletme ve 1200 büyükbaş hayvanı kapsıyor. Alanın geniş olması işleri zorlaştırıyor ancak 2020 yılında aynı hastalıkla Karpaz bölgesinde mücadele vermiştik ve hastalığı bitirmiştik. Bu nedenle tecrübeliyiz.”

Komite Başkanı Prof. Dr. Huriye Horoz Kaya, koyun keçi çiçek hastalığının küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek, hastalığın; hava yolu, temas, böcek, hasta hayvanların atıklarıyla bulaşabileceğine dikkat çekmişti.

HASTALIK MAĞUSA’DAN SONRA LEFKOŞA’DA GÖRÜLDÜ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Mağusa’dan sonra hastalığın Hamitköy’de bir ağılda ‘koyun keçi çiçeği’ hastalığına rastlandığını açıkladı. Bakanlık, ağıldaki 6 adet küçükbaş hayvanın itlaf edildiğini, 110 küçükbaş hayvanın ise aşılandığı vurguladı.

Koyun keçi çiçek hastalığı ile ilgili semptomları ise Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Kıbrıs Postası’na değerlendirdi.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, aynı hastalığın 2020 yılında Karpaz’da çıktığını ve hayvancıların bu yüzden bilgili olduğunu kaydetti.

“HASTALIK HAYVANIN TÜYSÜZ BÖLGELERİNDE GÖRÜLÜR”

Mustafa Naimoğulları, bu hastalığı kapan hayvanların ağız, göğüs, kuyruk altı gibi tüysüz bölgelerinde küçük keseler şeklinde belirtiler gösterdiğini ifade etti.

“Bu belirtileri gösteren hayvanlar için acilen Veteriner Dairesi aranarak bilgi verilmeli” şeklinde konuşan Naimoğulları, veterinerlerin hayvanlara kan testi uyguladığının pozitif çıkması durumunda ise tamamen çiftlik ile birlikte köyün karantinaya alındığını dile getirdi.

“BU HASTALIĞIN EN BÜYÜK ZARARI HAYVANCIYADIR”

Naimoğulları son olarak, bu hastalığın en büyük zararının hayvancıya olacağını belirtti.

Paylaş