Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Kıbrıs’ta yeni bir görüşme trafiği olabilir mi?” sorusuna yanıt

6
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
reklam alani

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs’ta yeni bir görüşme trafiği olasılığının, Güney Kıbrıs’ın mevcut yönetiminin KKTC’nin egemen eşitlikteki haklarını korumaya ‘Evet’ demesi durumunda söz konusu olabileceğini vurguladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından ilk resmi ziyaretlerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’a yaptı.

Erdoğan, ziyaretlerin dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“AVRUPA BİRLİĞİ DÜRÜST DEĞİL”

“Kıbrıs’ta yeni bir görüşme trafiği söz konusu olabilir mi? Özellikle Rumlardan veya başka çevrelerden bu doğrultuda bir talep var mı?” sorusuna yanıt veren Erdoğan, Güney Kıbrıs’ın şu an itibarıyla mevcut yönetim öncekilere kıyasla daha barışçı bir havanın içerisinde olduğuna işaret ederek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Eğer bu barışçı havayı devam ettirirlerse ve başta Avrupa Birliği olmak üzere bazı tahriklere kapılmadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin egemen eşitlikteki haklarını korumaya “evet” derlerse biz de “niye olmasın” deriz. Ama Kuzey Kıbrıs’ın egemen eşitlik haklarını tanımaları lazım, tanımadıktan sonra bu olmaz. Ben hep anlatıyorum, yani bu işin ilk başı İsviçre Bürgenstock’tur. Orada Yunanistan Başbakanlarıyla, ben Başbakanım o zaman, bizler görüşmeyi yaptık ve o zaman bize söz verdiler, dediler ki “referanduma gitmek suretiyle çıkacak, neticede biz Avrupa Birliği olarak yanınızda olacağız.” Ama bunlar maalesef Kuzey Kıbrıs’ın yanında olmadıkları gibi hemen Güney’i Avrupa Birliği’ne dahil ettiler, Kuzey Kıbrıs’ı ise dışarıda bıraktılar. O gün bugündür bu böyle geliyor, Avrupa Birliği dürüst değil. Biz de 50 seneyi devirdik, hala bu Avrupa Birliği aynı noktada, değişen bir şey yok. Şöyle bir masaya yatıracağız bu işleri. Bizim de bunu gözden geçirmemiz gerekir.”

Paylaş