Doğuş Derya: Yaptığınız bugünün değil, geleceğin tahribatıdır

2
Doğuş Derya
reklam alani

CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, “Devlet yoksulları nasıl öldürür?” konulu güncel bir konuşma yaparak, amacın küçücük bir toplumu yok etmeye yönelik ekonomik tedbirler uygulamak olduğunu ifade etti. Derya, sorunların çözülmesi yerine protokollerle yabancıların daha fazla mal ve arsa almasının önünün açıldığını söyleyerek, “Yaptığınız bugünün değil, geleceğin tahribatıdır” dedi.

CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya meclis kürsüsünden yaptığı, “Devlet yoksulları nasıl öldürür?” konulu güncel konuşmasına başlamadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy’a “konuları dolandırma” eleştirisinde bulunarak, gerçekleşti denilen maddelerin toplumun menfaatine olacak maddeler olmadığını savundu.

Derya, şu an yaşanılan ekonomik krizde imzalanan protokoller sonucunda devletin sosyal devlet mahiyetini yitirdiğini öne sürdü.

Türk Lirası kullanımından dolayı Türkiye’nin neden senyoraj vergisi vermediğinin yanıtını kimsenin veremediğini söyleyen Derya, amacın küçücük bir toplumu yok etmeye yönelik ekonomik tedbirler uygulayıp, sosyal mühendislikle yeniden dizayn etmek olduğunu savundu.

Toplumun dezavantajlı gruplarına ilişkin bazı verileri paylaşarak, bu grupların yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Derya, kadın işsizlik oranlarının erkeklerden 2 katı fazla olduğunu ve eşit işe eşit ücret uygulanmamasından dolayı kadınların mağdur olduğunu söyledi. Derya, işsiz olan kadın sayısının da yıllar itibarıyla artmakta olduğunu kaydetti.

Dul çocuk sahibi kadınlara 6 bin 499 TL “analık yardımı” verildiğini anımsatan Derya, bu rakamın mevcut şartlarda insan haysiyetine uygun olmadığını söyledi ve kadının işe başlaması halinde bu yardımın kesildiğini aktardı. “Bu insanlara nasıl istihdam alanı yaratacağızı konuşmak yerine, kazanılan hakların nasıl budandığını konuşuyoruz” diyen Derya, bu konularda herhangi bir önlemin gündeme gelmemesini eleştirdi.

“LEFKOŞA DIŞINDAKİ POLİS ŞİDDET BİRİMLERİ AKTİF DEĞİL”

Derya, veriler hesaplandığında ortalama günde 3 kadının polise şiddet bildiriminde bulunduğunu söyleyerek, TOÇED’e Ocak-Nisan 2023 döneminde 27 kadının Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ait sığınma evine başvuruda bulunduğunu belirtti. Derya, Lefkoşa dışında polis şiddet birimlerinin artık aktif olmadığını söyledi.

Doğuş Derya, 0-3 yaş çocuklar için devlet kreşi olmamasını eleştirerek, parası olmayan ve akraba desteği bulamayan kişilerin, kreş olmadığı için çalışamadığını, bu nedenle geçinemediğini kaydetti. Derya, bu durumun çocuklar arasında da eşitsizlik yarattığını belirtti.

Çocuk istismar vakalarında yıllar içinde artış yaşandığının gözlemlediğini kaydeden Derya, zamanında çocuk ve gençlere yönelik TOGEM açıldığını ancak bugün TOGEM olmadığını ama “çok güzel protokoller” olduğunu söyledi,

Ateşli silahlara yönelik bir kayıt sisteminin hiçbir kamu kurumunda olmadığını da iddia eden Derya, “Ülkede silahlanmanın ne durumda olduğunu bilmiyorsunuz” dedi. Derya, ev içi şiddet olaylarında av tüfeğiyle ölümler yaşandığına dikkat çekti.

Ülke nüfusunun yaşlanıyor olduğunu da söyleyen Derya, Evkaf’a ait Lapta Huzurevi binasının bir özel kişiye kiralandığını, bu özel kişinin de binayı ayda 5 bin Sterlin’e devlete kiraladığını öne sürerek, “Devlet kendi binasına kira ödüyor” dedi.

“18+ ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLAR VE AYRIMCILIK VAR”

Engellilere yönelik politikaları da eleştiren Derya, 0-18 yaş engellilere yönelik eğitimi özel bir vakıf olan ÖZEV dışında veren bir kurumu olmadığını söyledi. Derya, 18+ engelli bireylere yönelik de çözülemeyen sorunlar ve ayrımcılık yaşandığını savundu.

“YAPTIĞINIZ BUGÜNÜN DEĞİL, GELECEĞİN TAHRİBATIDIR”

Derya, bu tür sorunların çözülmesi yerine, protokollerle yabancıların daha fazla mal ve arsa almasının önünün açıldığını iddia ederek, “Siz, kimin menfaati için orada oturuyorsunuz?” diye sordu. Yüksek tahsilli gençlerin ülkeyi terk ettiğine işaret eden Derya, “Yaptığınız bugünün değil, geleceğin tahribatıdır” dedi.

Paylaş