Ürün Solyalı: Mali ve İktisadi İşbirliği Protokolü’nün içinde olmaması gereken işlemler yer alıyor

6
TP Milletvekili Ürün Solyalı
reklam alani

CTP Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı, protokolün hazırladığı günden bugüne bütçede, TL’nin değer kaybından kaynaklanan 100 milyon sterlinlik bir kayıp yaşanmasının öngörüsüzlük olduğunu ifade ederek, “Mali ve İktisadi İşbirliği Protokolü’nü okurken utandım, metnin içerisinde uluslararası bir protokolde olmaması gereken işlemler yer alıyor” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu devam ediyor…

CTP Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı, güncel konuşmasında, Mali ve İktisadi İşbirliği Protokolü’nü okurken “utandığını” ifade ederek, metnin içerisinde uluslararası bir protokolde olmaması gereken “çok basit işlemler” yer aldığını belirtti.

Solyalı, “Bunları, toplum olarak uygulamaktan aciz bir taraf olarak mı buraya koyuyoruz yoksa karşı taraf mı bizi öyle görüyor?” diye sordu.

Protokolde birçok yasaya ilişkin değişiklik öngörüldüğünü söyleyen Solyalı, Anayasa’nın 90’ıncı maddesine yer vererek, eğer yasalarda bir değişiklik öngörülüyorsa, bir onay yasası alınması gerektiğini söyledi.

Solyalı, protokolün süresinin dolmasına 7 ay kaldığını ancak çok eylem öngördüğünden yapılmasının mümkün olmayacağı görüşünde olduklarını belirtti.

Protokolün dövize endeksli hazırlandığını savunan Solyalı, protokolün hazırladığı günden bugüne bütçede, TL’nin değer kaybından kaynaklanan 100 milyon sterlinlik bir kayıp yaşanmasının bir “öngörüsüzlük” örneği olduğunu söyledi. Solyalı, toplumun “bile isteye” fakirleştirilmeye çalışıldığını iddia etti.

Toplu iş sözleşmelerine ilişkin maddeleri de eleştiren Solyalı, Anayasa’nın 54’üncü maddesinin toplu iş sözleşmeleri düzenlediğine işaret ederek, mevcut yasa gereği toplu iş sözleşmelerin bitmesinin ardından 1 yıl aynı koşulların devam ettiğini hatırlattı.

Bu konuda daha fazla çalışılması çağrısında bulunan Solyalı, “İnsanların geleceğidir, çalışma hayatıdır” ifadelerini kullandı ve böyle protokollerle müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi.

Solyalı, protokolde yer alan “TL kullanımının yaygınlaştırılması” ibaresine de işaret ederek, enflasyon vergisini, en azından bir para politikası olarak protokol anlaşmasına neden konmadığını sordu.

Başbakanın dövize ilişkin bir komite kurulacağını açıkladığını ancak ardından hiçbir eylemde bulunmadığını savunan Solyalı, 2018 yılındaki ekonomik krizde 4’lü hükümetin almış olduğu tedbirleri hatırlattı.

Hintli bir ekonomistin “Fakirleştiren büyüme” tabirine değinen Solyalı, enflasyon ve zamlara ilişkin bazı haber başlıklarına yer vererek, “bize hiçbir önlem bulamayan, aciz bir hükümetle karşı karşıyayız” dedi.

Solyalı, hükümete seslenerek “gerekeni yapın” çağrısında bulundu.

Paylaş