Hayvan üreticilerinin eylem çıkışı.. Fide Kürşat: “Hükümet palyatif dokunuşlarla günü kurtarma peşinde”

7
Fide Kürşat meclis
reklam alani

“Bu arkadaşlar bize başka bir yerden konuşuyorlar. Acaba nerede yaşıyorlar? Kendi yurttaşının gailesini çekmiyorlar…” şeklinde nitelediği mevcut hükümete yüklenen CTP Milletvekili Fide Kürşat, iktidarın dişe dokunur hiçbir icraatta bulunmaya niyeti dahi olmadığı belirtti.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Pazartesi günü Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda tekrar masaya oturacaklarını belirterek, çiğ süt fiyatı ve doğrudan gelir desteklerinin iyileştirilmesi konusunda hayvancının talepleri karşılanmazsa bakanlık önünde eylem tarihini açıklayacaklarını belirtirken, ülkemizde söz konusu alanda bitmeyen ve devamlı surette taraflar arasında restleşmelerle ilerleyen sorunlar, ekonomik kriz ve yükselen döviz ile birllikte daha da derinleşti…

Birlik, geçtiğimiz gün hükümete kurların sabitlenmesi çağrısı yaparak “Pazartesi günü çözüm yoksa eylem tarihi açıklanacaktır. Hayvancıya çağrı yapıyorum, gereken hazırlığı yapsınlar… Çözüm bulunmazsa gereken çözümü daha önce olduğu gibi sokaklarda arayacağız” açıklaması yaptı.

Benzer yaklaşımlar, sloganlar ya da aynı isimler üzerinden şekillenen ve her seferinde duvara tosladığı tescilli “politikasızlık” ise ülkemizde “hiç var olmamış” tarım politikalarının ne zaman gerçek anlamda masaya yatırılacağı sorusunu gündeme getiriyor…

Konuya ilişkin hayvan üreticilerinin pandemiden beri ekonomik krizden en çok etkilenen ‘üretici kesimi’ odluğunun altını çizen ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) İskele Milletvekili Fide Kürşat, tarıma ilişkin bütün konularda bitmeyen bir kısır döngü olduğunu, çıkışın bilimsel değerlendirmeleri ciddiye almak ve kapsamlı bir planlama yapmaktan geçtiğini söyledi.

“Bu arkadaşlar bize başka bir yerden konuşuyorlar. Acaba nerede yaşıyorlar? Kendi yurttaşının gailesini çekmiyorlar…” şeklinde nitelediği mevcut hükümete yüklenen Fide Kürşat, iktidarın dişe dokunur hiçbir icraatta bulunmaya niyeti dahi olmadığı belirtti.

“OĞUZ’UN VADETTİĞİ KOMİTE NEREDE, NE YAPTI, DEĞERLENDİRME YAPACAKTI, VAR MI?”

Hakikat Web TV’de Hüseyin Çelik’in sorularını yanıtlayan İskele Milletvekili Fide Kürşat, “Basiretsiz ve aciz hükümetin bir işi rayına sokmasını kimse beklemesin” diye konuştu.

Fide Kürşat, geçtiğimiz haftalarda yaşanan “et ithali izni krizi” ile ilgili komite kurmaktan ve bu komitenin değerlendirme yapacağından söz eden ilgili Tarım Bakanı Dursun Oğuz’a yönelik “Komite nerede, ne yaptı, değerlendirme yapacaktı, var mı? Nerede? Bakın bunların hiçbir konuda hiçbir yaklaşımı, politikası yok” diye sordu.

“PALYATİF BİR TAKIM İYİLEŞTİRME GİBİ DOKUNUŞLARLA GÜNÜ KURTARMA PEŞİNDE…”

Kürşat, hayvancıların geldiğimiz noktada Pazartesi ilgili bakanla görüşme, bir araya gelme ve eylemi değerlendirme konusunda şöyle dedi;

“…[..]..tüm girdileri ithal… Ülkede yetişen bir miktar arpa, buğday kaba yem haricinde tüm girdiler döviz cinsinden şekilleniyor. Sayın Bakan Dursun Oğuz palyatif, günü birlik birtakım iyileştirme gibi dokunuşlarla günü kurtarma peşinde ve de sürekli tarımda yaşanan bu kısır döngü devam ediyor…

Maalesef üzülerek ifade edeyim ki hükümetin tarım bakanı ancak bu kısır döngünün devamını kollar. Bu ülkede ciddi bir planlama yapılması gerekir artık!”

DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİNDE İYİLEŞTİRME… “ÜRETİCİ BUNU ELİNE ALANA KADAR MİKTAR ÖNEMİNİ YİTİRECEK..”

“Geldiğimiz son durumda, yani bu krizlerin ortasında kapsamlı planlamadan da önce bazı öneriler var. Üretici birlik limanlarda döviz kurunu sabitleyin, diyor mesela.. Ki hayvancının Euro üzerinden fiyat talebi doğru… Ya da diyorlar süt paramız euro cinsinden ödensin. Sorun TL’nin değer kaybı ve gelirimizin TL olması… Bizim Euro bazlı muhasebe birimine geçiş önerimiz dışında seçenek yoktur.

Tarım Bakanı Dursun Oğuz buna, yani bu önerilere ciddi bir tepki göstermiş… Doğrudan gelir desteğinde bir iyileştirme yapsa bile bu hemen erimeye başlayacak. Üretici bunu eline alana kadar zaten miktar önemini yitirecek.

Hayvancıların girdi maliyetlerinin düşürülmesi için de yurt içinde ithal ettiğimiz yem girdilerine ikame ürünlerin üretilmesi ve bunun teşvik edilmesi gerekiyor. Gelir desteğinin bu yönde verilmesi gerekiyor. Üretimi yeniden şekillendirmek gerek.”

“HALK TEMEL TÜKETİME ULAŞAMAYACAK BİR NOKTAYA GELDİ”

“Halkımız temel tüketime ulaşamayacak bir noktaya geldi. Hayvan üreticileri, Kasaplar Birliği, restorancılar hepsi birbirine girdi et fiyatları üzerinden geçtiğimiz haftalarda öyle değil mi?

Et fiyatları üzerinden… Bakanlık tüm kesimleri bir araya, bir masada toplamak yerine durumu daha da tetikledi… Ansızın Bakanlar Kurulu kararı ile et ithali izni verildi ve komite kurulacak, değerlendirme yapacak, dendi. Böyle söyledi Sayın Bakan! Ne oldu o günden bugüne ? Komite nerede? Hangi değerlendirmeyi yapmış? İthalat çözüm mü?

Ben bunu Meclis’te de sık dile getiriyorum; tarımda köklü bir planlama için çözümler, bilimsel değerlendirmeler hazır. Ama bunların bir kısmı bakanlığın tozlu raflarında…”.

Paylaş