İktisatbank’ın piyasa analizi: Türkiye’de kredi risk primi sert yükseldi

4
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 09 Haziran 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Türkiye’nin 5 yıl vadeli kredi risk primi (CDS) 535 baz puan yükseldi” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 09 Haziran 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Dün sabah kaleme aldığımız bültenimizde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) analitik bültenine atıfta bulunarak, 2, 5 ve 6 Haziran tarihlerini içeren 3 günlük zaman diliminde rezerv pozisyonunda 3,1 milyar dolar büyüklüğünde iyileşme olduğunu belirtmiş ve TCMB’nin duruş değişikliğini normalleşme adımı olarak nitelendirmiştik. Lâkin, salıyı çarşambaya bağlayan gece, kamunun görünmez elini piyasanın üzerinden çekmesi ve kurun arz ve talep dengesine göre belirlenmesine izin vermesi ardından USD/TRY kurunda kısa sürede yaşanan yüzde 8 büyüklüğünde yükseliş sonrasında, kamunun yeniden taktik değiştirerek piyasaya geri döndüğünü görüyoruz.

Nereden mi anladık? TCMB’nin 7 Haziran tarihli analitik bilançosuna göre, konsolide döviz pozisyonu yaklaşık 2,5 milyar dolar büyüklüğünde bozulmuş. Demek ki, TCMB yüzde 8 büyüklüğünde yaşanan sert hareketin daha da kontrolden çıkmasının önüne geçmek üzere yeniden tam saha pres yapmak zorunda kalmış ve kuru savunmuş. 8 Haziran günü de, piyasa koridorlarından akan haberlere göre, kamu savunma görevine devam ettirmiş. Düne ait rakamları bugün göreceğiz ve yorumlayacağız.

Normalleşmenin sancılı ve kolay bir süreç olmayacağı yönünde dün kaleme aldığımız bültenimizin ardından daha 24 saat geçmeden kamunun sahalara geri dönmesi piyasaları da huzursuz etmiş olacak ki, 477 baz puan kadar gerileyen Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS risk primi yeniden 535 baz puana yükseldi. Bu tip hareketleri dengelenme döneminin sancılar olarak okuyoruz. Ayrıca, kurun sert hareketi ve devamında kamunun yeniden ‘imdada’ yetişmesi ardından rasyonel politikalara geri dönülürken faiz desteğine de ihtiyaç duyulduğunu son günlerdeki piyasa hareketinden de açık bir şekilde tecrübe ettik. Para Politikası Kurulu’nun (PPK) olağan toplantısı 22 Haziran tarihinde düzenlenecek lâkin daha erken bir hamle de ihtimal dışı olarak görülmemeli.

Paylaş