İktisatbank’ın piyasa analizi: Bankacılık endeksi 2 günde yüzde 17 geriledi

3
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 17 Mayıs 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Bankacılık endeksi 2 günde yüzde 17 geriledi” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 17 Mayıs 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Türk mali piyasalarında seçim öncesi yaşanan sert alımlar, haftanın ilk iki gününde yerini farklı bir eğilime terk etti. Geçen hafta olası bir ‘değişimi’ satın alan ve yüzde 25 yükselen Borsa İstanbul Bankacılık endeksi, seçim sonrası ilk iki iş günde yüzde 17 geriledi. Bankacılık hisselerinde yaşanan ciddi boyutta dalgalanmanın bir benzeri tahvil piyasalarında da görüldü. TCMB’nin son dönemde geri alım ihaleleri ile piyasaya sunduğu desteğin arttığını düşünüyoruz. Keza, TCMB’nin taşıdığı menkul kıymet portföyü son dönemde hızlı bir yükseliş kaydederken, tıpkı döviz piyasasında olduğu üzere, kamunun tahvil piyasasında da ana belirleyici konumda olduğunu görüyoruz.

Seçim öncesi yüzde 20 seviyesine dayanan 2 yıllık gösterge tahvil, Pazartesi günü yüzde 11,50 seviyesine kadar gerilemesi ardından dün gün içerisinde tek haneli seviyeleri test etti. USD/TRY kuru bankalararası piyasada (interbank) dün 19,7350 seviyesine yükselerek bir miktar da olsa hareketlendiğini not etmek gerekiyor. Kapalıçarşı’da ise, bankaların müşterilerine yeniden döviz satış kotasyonu göstermeleri ile USD/TRY kuru 20 seviyesinin kıyısına kadar geriledi (seçim öncesi Cuma günü panik alımları ile 22 seviyesine dayanmıştı). Seçim öncesi Türkiye’nin yabancı indinde risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi 1,5 yılını dibini test edrek 500 baz puanın altına gerilemesi ardından dün yeniden 660 baz puan seviyesine yükselerek son 7 ayın zirvesini test etti. CDS primlerinin yükselmesi, Türk eurobondları için de pek de iyi bir haber değil.

Basitçe anlaşılacağı üzere, olası bir değişim durumunda TCMB’nin daha ortodox bir para politikası eksenine geçeceğini düşünen piyasaların almış olduğu iyimser nitelikte pozisyonlar, seçim sonrasında hızla kapandı. Dün interbankta yaşanan hafif de olsa yukarı yönlü kıpırdanma sonrasında USD/TRY kurunun bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceğine yönelik bir miktar da olsa fikir sahibi olduk. Kamunun, azalan rezervlerine rağmen döviz kurunu kontrol etme çabası devam ederken, ‘iş gören kur’ olan Kapalıçarşı kurları ile bankalararası (interbank) piyasada oluşan kurların birbirine yaklaşma isteğinin önümüzdeki günlerde devam edeceğini düşünüyoruz. USD/TRY kurunda “Bu aşk fazla sana” başlıklı kapsamlı analizimizde de değindiğimiz üzere, TL’nin baskı altında olması ve değerli kalmasından ötürü 24 seviyesine doğru yükseliş eğilimin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu noktada, kurun yükseliş hızının daha bir önem arz edeceğinin altını çizmek gerekiyor. Seçimin sonuçlanması ardından (kamunun tam saha presini gevşetmesi ile) döviz ve piyasa faizlerinde yukarı yönlü isteğin artacağını düşünüyoruz. KKM dönüşlerinin dövize yönelmemesi durumunda, yukarı yönlü isteğin ağır çekimde devam edeceğinin de altını çizelim.

Paylaş