İktisatbank’ın piyasa analizi: Türkiye’nin CDS primi 6 ayın zirvesinde

7
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 16 Mayıs 2023’e ilişkin ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Türk mali piyasaları seçim sonuçlarını olumsuz karşıladı: CDS 6 ayın zirvesinde” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 16 Mayıs 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Geride bıraktığımı haftanın röntgenini çekerek, seçim sonrasına ilişkin neler değişmiş hep birlikte teşhis edelim. Geride bıraktığımı hafta, Muharrem İnce’nin çekilmesi sonrasında, Türk hisse senetlerinin ve Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk priminin seyrine baktığımızda, piyasanın Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası galibiyetini satın aldığını belirtmiştik.

Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi (XBANK) geride bıraktığımız hafta yüzde 25 yükselirken, yabancı indinde Türkiye’nin risklerini gösteren CDS risk primi son 1,5 yılın dibini test ederek 500 baz puanın hemen altına gerilemişti. Risklerin gevşemesi ile eurobond fiyatları dışarıda yükselmiş, ortodox para politikası çizgisine gelecek bir merkez bankası beklentisi ile içeride tahvil faizleri de yükselişe geçmişti. 2 yıllık gösterge faiz neredeyse yüzde 20 seviyesini test ederken, döviz piyasasında ise, otoritenin (bankalara) haftanın son 2 iş günü (kurumsal müşterilere) döviz satmama yönünde uyarısı ardından iş gören piyasa olan Kapalıçarşı’ya hücum yaşanmış, USD/TRY kuru 22 seviyesine dayanmıştı.

Seçim sonrası ilk iş gününe ise Borsa İstanbul devre kesici ile başladı. Günün ilk yarısında pek çok hisse taban oldu. Ana endeks günü yüzde 6,1 düşüşle tamamlarken, bankacılık endeksi yüzde 10’a yakın geriledi. CDS risk primi Cuma gününe göre yaklaşık 150 baz puan yükselerek 640 baz puan seviyesini test ederek son 6 ayın zirvesine yükseldi. Bu da beraberinde eurobond fiyatlarının düşmesine neden oldu. TCMB’nin izlediği faiz politikasının devamını fiyatlayan piyasalar, iki yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizini yüzde 11,5 seviyesine kadar itti. Öte yandan, bankaların döviz piyasasında kurumsal müşterilere yeniden kotasyon sağlamaya başlaması ile USD/TRY kuru Çarşı’da gevşeyerek 20,60 seviyesine kadar düştü (panik alımları da bitti). Londra piyasasında ise USD/TRY kuru 19,60 seviyesinde sakin seyrini (kamunun kuru savunmasına paralel) korumaya devam ediyor.

Paylaş