İktisatbank’ın piyasa analizi: Siyaset ile geçecek 2 hafta daha…

4
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 15 Mayıs 2023’e ilişkin ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Siyaset ile geçecek 2 hafta daha…” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 15 Mayıs 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Uykusuz ve bir o kadar da uzun geçen gecenin ardında kısacık bir bülten ile durum değerlendirmesi yapmak istiyoruz. Resmi olmayan sonuçlara göre (hâlen daha sayım işlemleri devam ediyor) Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Son verilere göre, Erdoğan yüzde 49,3, Kılıçdaroğlu yüzde 45,0, Oğan yüzde 5,2. Bu tablonun ilerleyen saatlerde pek de değişmeyeceği kanaatindeyiz. Bu minvalde Türkiye 2 hafta sonra yeniden sandığa gidecek.

Sizlerin de gözlemlediği üzere, Oğan ikinci turda belirleyici aktör olacak. Dün akşam verdiği demeçlerden takip edebildiğimiz kadar ile, Oğan’ın herhangi bir ittifaka yönelik kararlı bir eğilimi bulunmazken, milliyetçi ve Atatürkçü çizgide her her iki tarafın da duruş ve politikalarına yönelik eleştirilerde bulundu.

Milletvekili seçim sonucuna göre ise Cumhur İttifakı 322 sandalye (Ak Parti 266 + MHP 51 + YRP 5) Meclis tarafında beklenildiği üzere çoğunluğunu alırken, Millet İttifakı ise 212 sandalye çıkardı. Gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse de Parlamento seçimlerini bir araya getirdiğimizde, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim maratonunu bir kez göğüsleme ihtimalinin artığını düşünüyoruz.

Elbette belirsizliği sevmeyen piyasalar açısından seçimin ilk turda sonuçlanmaması olumsuz bir durum. Belirsizliğin devam edecek olması nedeniyle geride bıraktığımız hafta Muharrem İnce’nin yarıştan çekilmesi nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun ilk turda seçim ipini göğüsleme ihtimali artınca, Borsa İstanbul’da yaşanan sert alımların bu hafta geri verilme ihtimalinin de arttığını düşünüyoruz.

Paylaş