CANLI – Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi, sayım başladı

12
seçim
reklam alani

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 17.00 itibarıyla tamamlandı. Oy sayımı ise sandıkların kapanmasıyla birlikte başladı.

Türkiye, yüzyılın en önemli seçimlerinde yeni Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekillerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Saat 17.00 itibarıyla oy verme işlemi sona ererken kapanan sandıklarda sayım işlemleri başladı. Sırada bekleyen yurttaşların da oylarını kullanmasının ardından tüm sandıklarda oy sayımı başlayacak.

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 17.00 itibarıyla tamamlandı.

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu. Oy verme işlemleri, Türkiye genelinde saat 17.00’de sona erdi.

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için, 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu. Yurtdışı temsilciliklerindeki oy verme işlemi 9 Mayıs’ta tamamlandı.

Bulunduğu ülkede belirlenen sürede oy kullanamayanların gümrük kapılarında oy verme işlemleri de saat 17.00 itibarıyla bitti.

Yurtdışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getirildi. Ankara’daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’nda saklanan oylar, diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

18.13- CEM KÜÇÜK’TEN ‘HİÇBİR ŞEY KESİNLEŞMEDİ’ MESAJI

Seçimlere ilişkin ilk sonuçlar ajanslara düşmeye başladı. YSK kararı gerekçesiyle sonuçlar henüz kamuoyuyla paylaşılmıyor.

Yandaş gazeteci Cem Küçük’ten dikkat çeken bir paylaşım geldi. Küçük, “Daha erken. Hiçbir şey kesinleşmedi” dedi.

17.57 -KILIÇDAROĞLU: SANDIKLARIN BAŞINDAN AYRILMAYIN

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından sandıkların başından ayrılmama çağrısı yaptı.

Kılıçdaroğlu, “Demokrasi kahramanlarımıza seslenmek istiyorum. İmzalı son sandık tutanağı teslim edilene kadar, ne olursa olsun asla sandıkların başından ayrılmayın. Millet iradesinin tam ve doğru biçimde tecelli etmesi sizin kararlılığınıza bağlı. Göreceksiniz, yorgunluğunuza değecek” ifadelerini kullandı.

17.29- RTÜK BAŞKANI ŞAHIN’DEN YAYIN YASAĞI UYARISI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, oy sayma işlemlerinin başlamasının ardından ilk sonuçların 21.00’den önce verilmesinin yasak olduğunu anımsattı. YSK’nin bu saati daha erkene çekme yetkisi bulunduğuna işaret eden Şahin, “Aksi bir düzenleme duyurulmadığı müddetçe seçim sonuçlarının ekrana getirilmemesi kanuni bir zarurettir” dedi.

17.14- YSK: OY VERME İŞLEMİ SORUNSUZ TAMAMLANDI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işleminin sorunsuz tamamlandığını açıkladı.

YSK Başkanı Yener, “Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde oy verme işlemleri sonuçlanmış, Kurula şu ana kadar yansıyan olumsuz durum söz konusu olmamıştır” dedi.

17.03-SIRADA BEKLEYENLER OYLARINI KULLANACAK

Ancak saat 17.00’ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

17.00-YURT DIŞI OYLARININ SAYIMINA BAŞLANDI

Yurt dışında kullanılarak Ankara’ya getirilen 1 milyon 817 bin oyun, sayımına başlandı.

Cumhurbaşkanı ve 28’inci dönem milletvekili genel seçimleri için yurt dışı temsilciliklerinde kullanılan oylar, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium Fuar Merkezi’nde koruma altına alındı. Saat 17.00’da oy verme işleminin sona ermesi ile yurt dışı oylarının da sayımına başlandı.

Paylaş