Doğuş Derya: Nasıl bunlara imza atıyorsunuz?

6
Doğuş Derya
reklam alani

CTP Milletvekili Doğuş Derya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İş Birliğine Dair Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı’na işaret ederek, “Nasıl bunlara imza atıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İş Birliğine Dair Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı’nı ele almaya devam ediyor.

CTP Milletvekili Doğuş Derya da, bundan 3 sene önce yaşanan pandemiye değinerek, pandemiyle birlikte sağlık alanında özelleşme ve şirketleşmenin sıkıntılarının birebir görüldüğünü anlattı.

Derya, Türkiye’de bir süredir kamunun vermesi gereken hizmetlerin sağlık şirketleri tarafından verilemeye başlandığını, devletin kendisinin şirketleştiğini ve temel hak olan sağlığın satın alınan bir metaya dönüştürüldüğünü belirtti.

Protokollerle birlikte ülkede de bunun yapılmaya çalışıldığını kaydeden Derya, iki devlet arasında olması gereken anlaşmalara özel şirketlerin karıştırılmasını eleştirerek, USAŞ’ın faaliyetlerine değindi.

Türkiye’de hekimlerin çok düşük ücretlere, çok kötü şartlarda çalıştırıldığını, can güveliği olmadığını anlatan Derya, “Nasıl bunlara imza atıyorsunuz, ne oluyor da bunlara razı oluyorsunuz” diye sordu.

Ülkelerin çeşitli verilerinin protokollerle devredildiğini savunan Derya, kişisel verilerin korunmasının en temel insan haklarından biri olduğunu ve bunun nasıl olur da başkasına verilebileceğini sordu.

Bir başka ülkeyle organ nakli konusunda anlaşma yapma konusunun nerden çıktığını da öğrenmek istediğini ifade eden Derya, “Birkaç tane şirketin ağzına verilmiş durumdadır bu ülkedeki insanların en temel insan hakları” dedi. “Zararın neresinden dönülse kardır” diyen Derya, bunun düzeltilmesini istedi.

Paylaş